Home

Achtergrond 275 x bekeken

Tijgermug weer in kassen gesignaleerd

Voor het eerst sinds oktober 2007 zijn er weer tijgermuggen in Nederland gesignaleerd.

Ze zijn gevonden in kassen waar lucky bamboo planten uit China worden opgekweekt. Hieruit blijkt dat het convenant van de overheid en importeurs om de import muggenvrij te maken niet werkt, meldt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

De tijgermug werd in Nederland voor het eerst in 2005 gesignaleerd. Experts waarschuwen dat de mug zich in Nederland kan vestigen en gevaarlijke virussen zoals knokkelkoort kan verspreiden.

In 2006 en 2007 heeft de overheid convenanten met importeurs afgesloten om zich in te spannen de import muggenvrij te maken. In februari vroeg de Tweede Kamer aan minister Klink om de import van lucky bamboo aan quarantaine te onderwerpen omdat de vrees bestond dat het convenant onvoldoende zou zijn.

Minister Klink vond dit toen niet nodig, omdat er sinds oktober geen tijgermuggen meer waren gevonden. Nu blijkt dat sinds juni in totaal
35 tijgermuggen zijn gevangen bij vier bedrijven. Het CLM dringt er op aan dat lucky bamboo alsnog in quarantaine moet of anders de import van de plant stopgezet moet worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.