Home

Achtergrond 217 x bekeken 1 reactie

Terreurbestrijder Joustra vertrekt

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, vertrekt eind dit jaar.

Hij vindt het tijd om wat anders te gaan doen, zo liet hij vandaag weten.

Joustra heeft de NCTb op verzoek van het kabinet opgezet om de samenwerking bij de bestrijding van terrorisme tussen de betrokken ministeries en alle veiligheidsdiensten te coördineren. Hij begon in april 2004 aan de klus.

"De organisatie staat, functioneert en is nu volledig operationeel. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment is het tijd om te gaan'', stelt de 57-jarige Joustra.

Zijn plaatsvervanger, Lidewijde Ongering (49), kondigde vorige week haar vertrek aan. Zij gaat naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar ze in oktober aan de slag gaat als locosecretaris-generaal.

Joustra zal na zijn vertrek blijven werken op het gebied van veiligheid en de agrarische sector. Voordat hij de NCTb ging leiden, was Joustra topman van de uitkeringsinstantie UWV. Daar moest hij in 2004 echter vertrekken omdat hij toenmalig minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) zou hebben voorgelogen over de inrichtingskosten van het UWV-kantoor in Amsterdam.

De Geus kwam na langdurige discussie een vertrekregeling met Joustra overeen en zegde hem toe op zoek te gaan naar een adviserende functie binnen de overheid die qua inhoud en beloning passend is voor de topambtenaar. Voordat Joustra bij het UWV kwam, was hij jarenlang de hoogste ambtenaar op het ministerie van Landbouw.

Joustra ging na zijn rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag als ambtenaar bij het ministerie van Landbouw in de functie van wetgevingsjurist. Zijn kennis en intelligentie vielen daar meteen op, wat hem op 36-jarige leeftijd tot de jongste secretaris-generaal ooit maakte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ad Swinkels

    Ik geloof niet dat de tuinbouw zit te wachten op iemand die met veel geld gesmeten heeft, en overigens nog een aardige duit kost!
    Ik denk dat we meer hebben aan iemand die verantwoord met geld om kan gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.