Home

Achtergrond

Telers willen hogere prijs voor cichorei

De Nederlandse en Belgische cichoreitelers willen een hogere cichoreiprijs voor de oogst van volgend jaar.

De kosten zijn sterk gestegen voor de telers. België telt twee telersverenigingen die leveren aan de cichoreifabriek van Orafti in Oreye of aan de Warcoing Groep in Warcoing. In Nederland gaan alle cichoreiwortels naar Sensus.

Sensus betaalde voor de oogst van 2007 een contractprijs van 51 euro per ton met een standaardgehalte van 16,0 procent inuline. Sensus heeft de contractprijs voor de oogst van dit jaar verhoogd naar 64 euro. De gehalteverrekening is verhoogd van 30 naar 40 cent per 0,1 procentpunt inuline.

De contractprijs voor volgend jaar moet flink omhoog, zegt voorzitter Kees van Dijk van de Telersvereniging Cichorei voor Sensus. "Die 64 euro was een goede prijs toen die werd afgesproken. Maar de graanprijs is daarna gestegen. De graanprijs is een referentie voor de cichoreiprijs. Bovendien zijn de kosten sindsdien flink gestegen voor brandstof, loonwerk, gewasbescherming en kunstmest. Cichorei vraagt veel kali. De prijs voor kali-60 is in een jaar tijd verdubbeld. Ook transport, dat voor rekening is van de teler, is flink duurder geworden."

Volgens Van Dijk starten de onderhandelingen over de nieuwe contractprijs binnenkort. "Als de verwerkers voldoende areaal willen houden zullen ze de contractprijs fors moeten verhogen. In september hopen we dat de onderhandelingen zijn afgerond."

Of registreer je om te kunnen reageren.