Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

'Telers met financiële problemen melden zich te weinig'

De Rabobank heeft naar aanleiding van de hoge gasprijs haar accountmanagers gevraagd te kijken of de glastuinbouwbedrijven in hun klantenportefeuille het komende jaar het financieel gezien gaan redden.

De bedoeling van de inventarisatie is om te kijken of bedrijven het tot het eind van het jaar kunnen bolwerken of dat er tijdig bijgefinancierd moet worden. De bank heeft de indruk dat telers ondanks de nijpende situatie nu zelf nog te weinig bij hun bankier aan de bel trekken. "In 1996 en 1984, toen het ook zo slecht ging, merkten we veel meer onrust en actie bij telers", zegt Dick Oosthoek van de Rabobank. Volgens hem hebben veel telers nog een afwachtende houding."Terwijl hoe eerder telers met financiële problemen zich melden, hoe eerder we nog voor dit jaar kunnen bijsturen."

Oosthoek heeft nog geen panklare cijfers van de inventarisatie maar schat in dat ongeveer vijf procent van de klanten dit jaar de rekeningen niet meer kan betalen. "Met die bedrijven gaat het echt heel slecht, maar vaak draaien deze bedrijven al een aantal jaren niet goed." Waarschijnlijk valt voor deze bedrijven het doek. Een andere kwetsbare groep is volgens de Rabo-man de groep bedrijven waar de continuïteit op het spel staat. Hij schat in dat het hier gaat om een groep van minimaal tien procent van het klantenbestand. "Bij deze bedrijven, die nog overlevingskansen hebben in de toekomst, moeten echte noodfondsen beschikbaar komen zoals een BBZ-lening of een Borgstellingsfonds om de winter te overbruggen."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    live

    Met andere woorden : Kunnen we de een voor de andere opofferen

    Zou me ook niet als eerste melden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.