Home

Achtergrond 185 x bekeken

Telers VS hopen met Spelen Chinese markt te openen voor aardbeien

Twee grote Amerikaanse aardbeienleverenciers mogen tijdens de olympische spelen aardbeien per luchtvracht naar Peking vervoeren.

Daarmee krijgen ze voor het eerst directe toegang tot de Chinese markt. California Gian Berry Farms en Driscoll Strawberry Associates zijn uitverkoren de leveranciers te zijn tijdens de Olympische Spelen.

Beide partijen werken al langer aan een importvergunning van China. In november 2005 bracht een handelsdelegatie uit Californië onder leiding van gouverneur Arnold Schwarzenegger al een bezoek aan China om over het onderwerp te praten.

Het contract met de organisatie van de Olympische spelen loopt af na het evenement, maar de exporteurs hopen dat het China zal aanzetten de markt verder open te zetten voor Amerikaanse producten. Beide partijen voeren al wel aardbeien uit naar Hongkong, maar China bleef tot dusver gesloten.

China heeft zelf een forse aardbeienteelt, maar kent een kort teeltseizoen. China produceert in die maanden circa 1,6 miljoen ton aardbeien, ongeveer evenveel als de staat Californië in een heel jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.