Home

Achtergrond 6 reacties

Tekort aan graszaad in Europa

De Deense graszaadoogst komt dit jaar op een historisch laag niveau.

Het is erg droog geweest in de belangrijke teeltgebieden. Daardoor ontstaat volgend jaar een tekort aan graszaad op de Europese markt. Denemarken produceert de helft van alle graszaad in Europa. Het gewas staat er slecht bij, zegt secretaris Nils Elmegaard van de Danish Seed Council. "In Jutland is in vijftig jaar niet zò weinig regen gevallen. Sommige percelen worden niet eens geoogst."

Elmegaard doet nog geen voorspelling over de Deense oogst. "Dat kan pas als de oogst klaar is. Maar we verwachten dat de totale Europese productie ongeveer een kwart zal dalen."

Door de slechte Deense oogst ontstaat volgend jaar een tekort aan graszaad in Europa, voorspelt Elmegaard. "Er zijn geen voorraden. De prijzen zullen stijgen. De prijs van oogst 2007 lag 30 tot 40 procent hoger dan die van 2006. De prijs van oogst 2008 stijgt nog eens 15 tot 25 procent. Of de prijzen in 2009 verder stijgen hangt af van het areaal. En dat hangt vooral af van de graanprijzen."

Landen buiten Europa kunnen het tekort maar voor een deel opvullen, verwacht Elmegaard. "Die landen kunnen niet in korte tijd de productie fors opvoeren."

Ook Joop Bouwkamp, hoofd buitendienst van zaadbedrijf Barenbrug, verwacht een verdere prijsstijging. "Barenbrug had de minimumprijs van oogst 2007 met 10 tot 25 procent verhoogd ten opzichte van 2006. De prijs voor de oogst van dit jaar is nog eens verdubbeld. Voor 2009 gaan wij uit van een minimumprijs waarmee een teler een brutosaldo kan halen van 2.000 euro per hectare bij een gemiddelde opbrengst. Barenbrug heeft het roodzwenk en rietzwenk voor de oogst van volgend jaar al gecontracteerd."

De prijsstijging kan getemperd worden door import vanuit de VS, stelt Bouwkamp. "De lage dollarkoers bevordert export naar de EU. Dat kan de Europese prijs enigszins drukken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  over weinig verdienen gesproken!?
  Wat mij betreft ga ik de graszaadteelt weer opschalen en de aardappelteelt de laan uit sturen. Eens kijken of ik aan het eind van het jaar meer euro`s overhoud. Ik hoef in ieder geval minder geld rond te pompen!!!!!!!

 • no-profile-image

  roodzwenk

  Robert, laat me niet lachen joh.!
  Ik kan het echt weten hoor, het haalt financieel gewoon niets uit. Je verdient er geen donder mee. Je bent alleen maar wat bezig. Haalt niks uit, tenzij je gewend bent niets te verdienen. En de prijzen? moet je eens opletten op je eindafrekening over het teeltjaar 2008 die je ontvangt in juni 2009. Als in 2009 de buitenlandse (net name Deense) oogst goed is, dan is de participatieprijs weer helemaal niks. Maar blijf het vooral proberen. Dat doen gokverslaafden ook.

 • no-profile-image

  Robert

  Inderdaad is het areaal in Europa aanzienlijk gedaald omdat de telers vorig jaar niet wilden inzaaien ivm de hoge graanprijzen. Nu lijkt de oogst goed uit te pakken en de prijzen zullen ook zeer goed zijn. Dus graszaadtelers zullen beter uit zijn dan de graantelers dit jaar en voor volgend jaar (oogst 2009) zal de verschil alleen maar groter worden ten gunste van de graszaadtelers!

 • no-profile-image

  ik moet aan mijn te

  Wat is het nu? 'Opbrengst graszaad ziet er goed uit' of 'Tekort aan graszaad in Europa' Zelfde artiekel maar een andere kop, zo kan ik ook nieuws schrijven.

 • no-profile-image

  ..

  graszaadteelt opschalen? Schaf eerst een nieuw rekenmachientje aan.Niks mee te verdienen. Leuke hobby, meer niet

 • no-profile-image

  ..

  Als de graszaadhandel een persbericht uitgeeft, dat de graszaadoogst weer eens tegenvalt en het weer ook weer eens tegen zit, dan verrekt het volgend jaar iedereen nog graszaad te telen. Met positieve verhalen de wereld in te sturen, blijft er altijd wel een groep mensen met deze teelt bezig, ook al verdien je niets

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.