Home

Achtergrond 1 reactie

Techniek staat succes mijnakker.nl in de weg

De belangstelling voor satellietinformatie via mijnakker.nl, is met 1.400 betalende deelnemers groot.

Het aantal opgegeven hectares, ruim 10.000, valt tegen. De techniek lijkt het struikelblok. Het grootste probleem van de website mijnakker.nl is de gevoeligheid voor bewolking. "Wij worstelen met het weer", vat initiatiefnemer Frans Bastiaanssen van Basfood samen.

"Zo moeten we bijvoorbeeld de precieze locatie van een bui weten om het gevolg op de akker te kunnen bepalen. En die locatie krijgen we niet." Dat zorgt voor verwarring. "Dan zeggen wij dat de bodemvochtigheid aan de lage kant is, terwijl het bij de boer net heeft geregend. We werken er hard aan om dat op te lossen. Dat zijn typische aanloopproblemen. Dat hoort erbij. Gelukkig kloppen zaken als biomassaontwikkeling en stikstofhoeveelheid wel."

Vandaag zouden de eerste opbrengstgegevens van granen en aardappelen op de website staan. Dat is overdag niet gelukt. Dat valt deelnemer Stefan Michiels uit het Noord-Brabantse Wanroij tegen. "Ik was vooral benieuwd naar mijn aardappelen." Hij heeft 6,5 hectare ondergebracht bij mijnakker.nl. Ook hij ervaart onregelmatigheid in de gegevens als het slecht weer is. "Die weersafhankelijkheid is echt een nadeel."

Daar werkt Leen Bos uit Dinteloord aan in zijn studiegroep: "We puzzelen met de vochttoestand van een perceel", zegt de Zeeuwse akkerbouwer. Van hem wordt 20 hectare per satelliet bekeken. "Zo kun je je gewas beter in de gaten houden en gericht handelen als er iets aan de hand is. Efficiëntie is met het krappe mineralenbeleid hard nodig."

Bastiaanssen is tevreden over het aantal deelnemers, het aantal ingeschreven hectares ziet hij graag hoger. "Veel boeren hebben 2 of 3 hectares ingeschreven om het systeem te proberen. Dat veel grote bedrijven partner zijn geworden vind ik veelbelovend. Zij verbinden niet zomaar hun naam ergens aan. Dit is bloedserieus."

Eén reactie

  • no-profile-image

    merien

    Dinteloord is niet Zeeland maar West-brabant

Of registreer je om te kunnen reageren.