Home

Achtergrond 799 x bekeken

Tarwehalmdoder slaat toe door krappe rotatie

Tarwehalmdoder manifesteert zich sterker dan ooit in graan in het zuiden van het land.

Dat zegt BASF-voorlichter Guus Bergmans. De oorzaak is graan-op-graanteelt in combinatie met zacht, vochtig weer. Ook Noord-Nederland kent volgens landbouwkundige Aaldrik Venhuizen van Agrifirm een grotere druk.

"We worden dit jaar veel geconfronteerd met de schimmel tarwehalmdoder", vertelt Bergmans. "Vooral in het Zuiden. Hieraan is de natte maartmaand debet. Telers zijn erdoor verrast, omdat de ziekte hier niet erg bekend is."

De schimmel blijft in de bodem zitten na het eerste jaar graanteelt. Als dan weer graan wordt gezaaid en het wordt vochtig, grijpt de schimmel zijn kans. Het gewas slaat wit uit. De korrelvulling stopt. "Tarwehalmdoder kan voor een forse opbrengstderving zorgen", weet Bergmans.

Tarwehalmdoder komt op kleine schaal meer voor in Nederland, maar wordt vaak verward met voetziekte. "Die veroorzaakt een vlek, terwijl tarwehalmdoder de hele plant witgeel kleurt."

Chemische oplossingen zijn er voor de Nederlandse markt niet. "In Engeland bestaan nu tweede- en derdejaars tarwerassen met meer resistentie. Daar is in Nederland nooit goed naar gekeken. Als we zoveel tarwe blijven telen, wordt dat toch wel interessant."

Venhuizen van Agrifirm ziet ook dat tarwehalmdoder meer aantasting heeft veroorzaakt, maar kijkt er niet van op. "Dit is een bekend fenomeen, zeker op lichtere en humusrijke gronden." Ter illustratie noemt hij de regio Oldambt, waar vaak tarwe op tarwe wordt geteeld. "De schade komt in het tweede en derde jaar. Daarna vormt zich de antagonist, de natuurlijke vijand, die de schimmel te lijf gaat."

"Dit seizoen spelen ook fursariumvoetziekten een rol. In het buitenland zijn ontsmettingmiddelen voor zaaizaad toegelaten. In Nederland wordt het niet eens aangevraagd. Jammer."

Of registreer je om te kunnen reageren.