Home

Achtergrond 673 x bekeken 1 reactie

Tarwe voor Agrifirm

Een medewerker van Agrifirm neemt een monster van de tarwe van akkerbouwer Piet Bos uit Warfhuizen.

Een medewerker van Agrifirm neemt een monster van de tarwe die akkerbouwer Piet Bos uit Warfhuizen brengt bij de tussenopslagplaats van de coöperatie in Roodehaan in Groningen. Van daaruit wordt de tarwe direct vervoerd naar de definitieve opslag. Foto Jan Bouwman

Een schudder staat in het avondlicht in Woudsend klaar voor de volgende dag. Niels de Vries

Biggen van vermeerderingbedrijf Dood in Bornerbroek liggen in een rij aan de spenen. ”Het blijft toch bijzonder om te zien hoe de biggen feilloos de juiste spenen weten te vinden”, vertelt José Dood die de foto een paar maanden geleden maakte. De biggen zijn inmiddels verhuisd naar een vleesvarkenshouder.

Loonwerker Wouter Westerhof is in het Groningse Woldendorp druk in de weer met het stropersen. Hij is dezer dagen met meerdere combinaties op pad. ”Maar we hebben door de regen nog niet één hele dag door kunnen persen,” zegt hij. Het regende te veel en het vochtgehalte moet minder dan 13 procent zijn om te kunnen persen. Hier is Westerhof bezig met zijn nieuwe Claas-combinatie. De trekker is een Xerion van 380 pk, de pers erachter is een nieuwe stropers zonder snij-inrichting. Dat is gunstig voor de capaciteit en het verbruik. Koos van der Spek

Rinus de Winter lost de tarwe uit de combine in de kieper. De zoon van akkerbouwers Sjaak en Agnes de Winter uit het Zeeuwse Arnemuiden wisselt het combinen en het afvoeren van de tarwe af met zijn vader. De oogst ligt nu even stil, zegt Agnes de Winter. ”We verbouwen 25 hectare wintertarwe en 3 hectare zomergerst. Zaterdag had de tarwe een vochtgehalte van 15 procent. De kwaliteit is goed met een hectolitergewicht van 79,8 kilo. We hopen eind deze week verder te kunnen met de graanoogst.” Anton Dingemanse

Marjolijn Fijten uit Houten bracht deze lente haar zoontje naar school toen ze onderweg het besproeien van kersenbomen zag. Ze legde het sproeien vast. ”Je denkt dat het schadelijk is”, vertelt Fijten. ”Maar het beschermt de groei van de knoppen juist op een sprookjesachtige manier.”

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ger Janssen

  dag Jacques, hahahaha een reaktie uit Beuningen ! Nooit verwacht natuurlijk. Oom George uit Utrecht zit hier bij mijn pc en vond het heel leuk op dit artikel te reageren. Deed hem denken aan jaraaaaren terug ! Op de boerderij in Warfhuizen.
  Grandioos dat hij dit even kan oplepelen en dan zomaar hier in Beuningen.
  We zitten samen aan een drankje en gaan binnemkort saampjes lekker naar Viva Espana en laten ons verwennen door een heeeerlijk ontbijtje en lekker eten en een zwemba(n)dje ! Hebben we echt niet nodig hoor ! De oudjes doen het nog best.
  Groetjes vanuit Beuningen bij Nijmegen. Ik ga George lekker verwennen met gebakken piepertjes, spercieboontjes en weet ik veel wat nog meer.
  Hoop nog eeen dezer dagen iets van jullie te vernemen.
  Toedeloe uit Beuningen...........ger

Of registreer je om te kunnen reageren.