Home

Achtergrond 2 reacties

TBC-stilte

Diergezondheid is de basis van de Nederlandse veehouderij. Je mag ervan uitgaan dat de hele veehouderijsector, inclusief het ministerie van landbouw, zich sterk maakt voor een zo hoog mogelijke diergezondheid.

De manier waarop het ministerie is omgegaan met de besmetting van runder-TBC bij importkalveren maakt echter dat hierbij vraagtekens geplaatst kunnen worden.

Al op 22 mei, zeven weken geleden, waarschuwde het Britse ministerie van landbouw dat er kalveren van een met runder-TBC besmet bedrijf naar Nederland geëxporteerd waren. De alarmbellen in Den Haag zijn binnenskamers afgegaan en via de Voedsel en Waren Autoriteit zijn de dieren getraceerd en gecontroleerd. De betrokken bedrijven zijn op slot gezet, maar daar bleef het bij. De sector is niet ingelicht en dat kan het ministerie verweten worden.

Zodra er een risico is op insleep van dierziekten en het ministerie is hiervan op de hoogte, is het op zijn minst correct om dit de sector te melden. Een goede sector is dan meestal al op de hoogte. Dat blijkt ook in dit geval uit het handelen van de belangrijkste spelers: zij importeerden al geen kalveren meer uit Engeland.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en zeker voor een ziekte die gevaarlijk is voor dier én mens mag een ministerie de bevolking deze kennis niet onthouden. Daar is geen enkele legitieme reden voor te bedenken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Deze auteur heeft het toch maar gedeeltelijk begrepen. Het ministerie streeft helemaal niet naar een zo hoog mogelijke gezondheidsstatus binnen Nederland. En het is ook niet gezegd dat dit (financieel) belangrijk is. Want als we ons weer een IBR-affaire op de hals halen kost het meer dan het opbrengt.
  Dat de nederlandse regering sneller had moeten communiceren is wel een feit.
  Maar dit is niet de kop van het artikel.

 • no-profile-image

  gert

  we importeren weer werk voor de GD,zo houden die ook werk

Of registreer je om te kunnen reageren.