Home

Achtergrond

Supermarkten drukken voeding in het rood

Een winstwaarschuwing van het Belgische supermarktconcern Delhaize drukte de beurskoersen van Europese voedingsconcerns flink in het rood.

Daarmee zetten de supermarkten voor de tweede achtereenvolgende week een negatief stempel op de voedingsmiddelenbranche. Vorige week zorgde het Franse supermarktconcern Carrefour al voor flinke koersverliezen bij deze bedrijven.

Het Franse zuivelconcern Danone en het Zwitserse Nestlé noteerden vanochtend een verlies van rond 4 procent. Nutreco verloor zo’n 3 procent van zijn beurswaarde en Unilever ruim 2 procent. Dat terwijl deze concerns eerder deze week juist een sterk koersherstel lieten zien.

Ook het Duitse suikerconcern Südzucker verloor meer dan 2 procent. De winst eerder deze week was echter zo groot, dat het concern toch een belangrijk deel goedmaakte na de grote verliezen op de beurs in de afgelopen maanden. Iets beter dan verwachte cijfers vorige week en de verkoop van de suikertak van Danisco aan Nordzucker trokken kopers van aandelen over de streep.

De Amerikaanse vleesconcerns (waaronder Smithfield en Tyson) beleefden ook een goede week op de beurs, omdat de mais- en olieprijzen daalden. Daarnaast wil Tyson Foods een Chinese pluimveevleesverwerker kopen.

Het Noorse kunstmestconcern Yara presenteerde zeer sterke en beter dan verwachte kwartaalcijfers. Desondanks daalde de beurskoers onder invloed van een toenemende vrees voor stijgende energiekosten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.