Home

Achtergrond

Suikeropbrengst weer hoger

Het bieteninstituut IRS verwacht dat de suikerproductie dit jaar uitkomt op 11,3 ton per hectare. Dat is 3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Vorig jaar hebben de akkerbouwers 11,1 ton suiker per hectare geproduceerd.

Statisticus Noud van Swaaij van het IRS benadrukt dat het een eerste schatting betreft. ”De opbrengstverwachting is gebaseerd op het groeimodel Sumo voor bieten. In dat model wordt voor kleigrond geen rekening gehouden met mogelijke droogteschade, omdat dat zelden voorkomt.”

Dit jaar heeft het Noorden echter tot juli een gebrek aan regen gehad. Van Swaaij: ”Volgens het groeimodel halen de bieten op de Noordelijke klei een opbrengst van 11,5 ton per hectare. Dat zal naar verwachting lager worden, al zijn er daar ook bietenpercelen die minder last van de droogte hebben gehad.”

Op zandgrond houdt het model wel rekening met droogte. Van Swaaij: ”Het Noordelijke zand komt dan ook niet verder dan een verwachte suikeropbrengst van 9,7 ton per hectare.”

Als de verwachting van het IRS uitkomt wordt de jaarlijkse stijging in suikerproductie doorgezet. Van Swaaij: ”Het model houdt rekening met de trendmatige verbetering van de rassen en de teelt. De opbrengstverwachting voor dit jaar is 3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Maar het areaal is ruim 12 procent kleiner dan vorig jaar als gevolg van de hervorming van het EU-suikerbeleid. Daardoor worden dit jaar totaal minder bieten geoogst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.