Home

Achtergrond 146 x bekeken

Succes in strijd tegen rookverbod Duitsland

Duitse horecaondernemers hebben van de hoogste rechters gelijk gekregen in een rechtszaak tegen het rookverbod.

Het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe bepaalde dat in kleine cafés in Berlijn en Baden-Württemberg met slechts een ontvangstruimte mag worden gerookt.

Volgens het hof is de huidige antirookwetgeving ongrondwettig omdat die het bestaan van de kleine horecaondernemers bedreigt. Deze zaken met weinig oppervlak zijn niet in staat een aparte, afgesloten rookruimte te creëren, zoals grotere zaken wel kunnen. De kleine ondernemers zien daarom hun klandizie afnemen.

De uitspraak geldt voor cafés en restaurants met een maximale oppervlakte van 75 vierkante meter waar jongeren onder de achttien jaar niet naar binnen mogen. Ook discotheken die niet toegankelijk zijn voor jongeren kunnen de asbakken weer op tafel zetten.

Ondanks het feit dat de rechters de bescherming van de volksgezondheid een als"buitengewoon belangrijk gemeengoed'' beschouwen, vinden ze dat als grote zaken rookruimtes mogen creëren er ook regelingen voor kleine cafés getroffen moeten worden. Uiterlijk eind 2009 moet de antirookwetgeving zijn aangepast en tot die tijd is de opheffing van het verbod geldig.

Formeel geldt de uitspraak alleen voor Berlijn en Baden-Württemberg, maar in Schlewsig-Holstein, Sachsen en Reinland-Pfalz was het rookverbod voor eenmansbedrijven al opgeheven, op voorwaarde dat de eigenaren zelf de drankjes serveren.

In de 'anarchistische' wijk Kreuzberg in Berlijn verandert er voor veel cafés niets door de regeling. Daar werd sinds de ingang van het rookverbod op 1 juli gewoon doorgerookt. In de cafés, maar ook op de stoepen en terrassen in de Oranienstrasse stonden als vanouds bomvol met mensen die met een flesje bier in de hand een sigaretje rookten. In enkele cafés was de ongeschreven regel: bij een controle betalen de rokers samen met de eigenaar de 300 euro boete. Op de meeste plekken is het daar niet meer van gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.