Home

Achtergrond 7 reacties

Strenge wetgeving en hogere prijs

De belangstelling voor kunstmestgebruik neemt af. Zo’n 30 procent van de bedrijven voert dit jaar minder mest aan dan vorig jaar.

Dit, terwijl een kwart van de veehouders verklaart meer mest af te voeren. Dat blijkt uit een enquete van DSM Agro onder 568 boeren.

De strengere wetgeving geldt volgens de respondenten als de belangrijkste oorzaak voor de daling. De oorzaak ligt in hoofdzaak bij nieuwe normen voor fosfaat en stikstofuitstoot. "De uitkomsten bewijzen dat uiteindelijk meer boeren in het harnas, hun maximum, zitten", aldus een woordvoerder van kunstmestproducent DSM Agro.

De uitkomsten bevestigen het marktbeeld van het Heerlense bedrijf. "Sinds piekjaar 1986 is de afzet van kunstmest gehalveerd. Stukje bij beetje neemt de vraag af, al is de verkoop in Nederland aanzienlijk minder weersafhankelijk dan in het buitenland", aldus de woordvoerder.

Een andere belangrijke oorzaak is de kunstmestprijs die in enkele jaren met tientallen procenten is gestegen. Tenslotte verminderen de gunstige groeiomstandigheden in dit voorjaar de vraag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer

  het systeem waar we nu mee zitten, is bedacht door lieden die nu 2 meter onder de zoden mediteren en de rest zit in dementatieve onderkomens,dit zegt mij genoeg over deze achterhaalde mestwetgeving!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Piet

  Wakker dier Weidenstein... luister....Het feit dat er veel minder kunstmest wordt gebruikt, en dat wij daar blij mee moeten zijn deel ik met u. Het geen gezonde zaak om kunstmatig produkties te verhogen. Het probleem is alleen, dat de goede natuurmest die wij dan kunnen gebruiken op ons land, wij niet mogen aanwenden vanwege een sterk falend mestbeleid, die onder druk van organisatie als de uwe tot stand zijn gekomen. Onze goede grond in nederland verschraalt in snel tempo door dit beleid, en we kunnen al merken dat opbrengsten graan op deze gronden dalen. Tegelijkertijd moeten wij onze mest voor veel geld elders kwijt, omdat op papier er een mest overschot is. De NL koopt niet massal kunstmest aan en voert massal mest af, dit is komplete onzin, we zijn gebonden aan normen die in dat mestbeleid staan. Uw reaktie lezende begrijp ik dat u er geen snars van begrijpt. Maar dat is het probleem van uw organisatie, en nog enkele van die organisaties die in uw richting denken. Veel lawaai en geen verstand van zaken.

 • no-profile-image

  F

  Goed plan,met zn allen die hele mestwetgeving boycotten!!

 • no-profile-image

  hobbyboer

  weidestein is toch een verzorgingsplek!,
  dan heb jij daar toch geen zorgen met?

 • no-profile-image

  mestboer

  ben direct voor, maar dan alle sectoren!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Kijk hier is uw -een wakker dier- heel blij mee.
  En eigenlijk zou iedere boer van deze tijd, hier even blij mee moeten zijn...toch?
  Kunstmest is winst op korte termijn en boeren zijn toch geen kortetermijndenkers?
  Een wakker dier zweert bij
  organische kippenmest....dus niet niet de batterijgier of varkensgier!!!!
  Ik vind het een schande dat deze hoogwaardige meststoffen als afval, tegen
  hoge onkostenvergoeding naar de graanakkers van
  west/oostduitsland worden afgevoerd!!!
  Sterker nog ....het doet mij pijn dat wij de allerbeste meststoffen afvoeren om vervolgens kunstmest op onze akkers te gooien.
  WAAROM PIKKEN JULLIE DIT NEDERLANDSE BOEREN?

 • no-profile-image

  symple mind

  Wakkerdier-Weidestein, het rare is dat wij heel graag onze eigen gier willen gebruiken. Door al jaren de kunstmestgift te reduceren, schreeuwt ons land om eigen mest, maar wij hebben op papier "teveel" en in de praktijk een geweldig tekort van dit spul. Snapt u het nog? Wij zijn het pad allang bijster. Maar onze gierputten zijn momenteel letterlijk leeg.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.