Home

Achtergrond 241 x bekeken

Stokje gestoken voor Baskisch referendum

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft donderdag en stokje gestoken voor een gepland referendum in Baskenland.

Het hof aanvaardde de behandeling van een klacht tegen het voornemen dat door de Baskische premier Juan José Ibarretxe naar voren is gebracht.

Hij is van de Baskische Nationale Partij. Hij wil 25 oktober een referendum houden over de relatie van Baskenland met Spanje en over zelfbeschikking voor de Noord-Spaanse regio. Ibarretxe heeft een formule uitgedacht om Baskenland los te weken van de rest van het land en wil daar in Baskenland een volksraadpleging over.

De Spaanse regering en de grootste oppositiepartij PP hebben een klacht tegen het voornemen ingediend. Nu die in behandeling is genomen, kan er voorlopig geen legitiem referendum over Ibarretxes plan worden gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.