Home

Achtergrond 163 x bekeken 4 reacties

'Stijgende voedselprijzen leiden tot meer honger'

De Wereldvoedselorganisatie FAO schat dat het aantal hongerigen door de stijgende voedselprijzen dit jaar toeneemt met 50 miljoen.

Dat verklaarde directeur-generaal Jacques Diouf in een toespraak voor het Europese Parlement. "We hebben met spoed nieuwe en sterke partnerschappen nodig om de voedselveiligheid in arme landen te garanderen", aldus Diouf. “Geen enkel instituut of land is in staat deze crisis individueel het hoofd te bieden.”

Relatief hoge prijzen voor productiemiddelen maken het ontwikkelingslanden onmogelijk de productie op te schroeven, aldus Diouf. Hij wees de volksvertegenwoordigers op mestprijzen die van januari 2007 tot april dit jaar sneller in prijs stegen dan voedingsprijzen.

Diouf herhaalde de wellicht ongemakkelijke waarheid dat de wereldproductie van voedsel tot 2050 moet verdubbelen. Het grootste deel van de productietoename dient te worden gerealiseerd in ontwikkelingslanden.

De directeur-generaal wijst op de gebrekkige aandacht voor landbouw in ontwikkelingshulp. Het aandeel liep terug van 17 procent in 1980 tot 3 procent in 2006. Diouf schat dat jaarlijks 15 miljard euro nodig is voor geleidelijke verbetering van de landbouw.

Oxfam Novib verklaarde gisteren landen dat armoedebestrijding niet duur is. Wanneer de leden van de G8 voor elke dollar die ze heeft uitgegeven om de mondiale kredietcrisis aan te pakken nu twee cent besteden aan armoedebestrijding, is dit al genoeg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de productiekosten zoals kunstmest en dieselolie zijn ook enorm gestegen

 • no-profile-image

  Jac

  als ontwikkelingshulporganisaties weer terug naar de basis gingen met net als vroeger missionarissen of iets dergelijks dan was er ook veel meer geld over. Deze organisaties slurpen bergen geld op aan dure overhead en aan duur betaalde mederwerkers die voor de lol landen af reizen en dure projecten schrijven.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... vlgs. mij was er in de tijd van de 'kraaltjes'en de ruilhandel geen honger...
  vlgs. mij bestonden er toen ook nog geen
  staatshoofden c.q. dictators.... slechts
  stamhoofden....
  die onder controle en zeggenschap in dienst van en onder toezicht van hun
  volk opereerden.... en nu ????

 • no-profile-image

  frans

  volgens mij gaan die voedselprijzen omhoog omdat er wereldwijd zeer veel voedsel verdwijnd in de biobrandstof en bioenergie maar laten die boeren blij zijn daardoor vangen ze meer voor hun producten

Of registreer je om te kunnen reageren.