Home

Achtergrond 184 x bekeken

Steun Iraakse premier voor plan Obama 'misverstand'

De Iraakse premier Nuri al-Maliki steunt het plan van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama, om de Amerikaanse gevechtstroepen binnen zestien maanden uit Irak terug te trekken als hij is gekozen.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft zondag ontkend dat hij een plan steunt van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama om de Amerikaanse gevechtstroepen binnen zestien maanden uit Irak terug te trekken. Maliki zou dat hebben gezegd tegen het Duitse weekblad Der Spiegel, maar een woordvoerder van de regeringsleider zei dat de opmerkingen verkeerd vertaald waren.

In de nieuwste editie van het tijdschrift noemt Maliki de termijn van zestien maanden na een eventuele verkiezing van Obama "de juiste tijdsspanne voor een terugtrekking''. De zegsman stelt echter dat geen enkele opmerking van Maliki of andere Iraakse functionarissen gezien moet worden als steun voor een van beide Amerikaanse presidentskandidaten. Obama komt een van de komende dagen naar Bagdad. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november.

Irak en de VS onderhandelen al een tijd moeizaam over een termijn voor de terugtrekking van de troepen. Vrijdag maakte het Witte Huis bekend dat de president George Bush en Maliki het eens waren geworden over "een algemene tijdshorizon'' voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak.

Beide landen onderhandelen over een veiligheidspact waardoor het voor een aantal troepen mogelijk moet worden om in Irak te blijven. De 'algemene tijdshorizon' voor de terugtrekking van de meeste van de 140.000 Amerikanen moet hierin worden opgenomen. Een datum of tijdschema werd niet genoemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.