Home

Achtergrond 175 x bekeken

Staking bij Wegener-kranten van de baan

De redacties van de regionale kranten van Wegener staken volgende week niet. Dat was vrijdag de uitkomst van overleg van de vakbonden met de leiding van het concern. Een omstreden bezuinigingsplan, waarin sprake is van honderden ontslagen, is voorlopig van tafel gehaald.

Samen met de Wegener-leiding, (hoofd)redacties en de journalistenbond NVJ moet er rond 1 september een nieuw plan liggen. Daarin zal niet langer sprake zijn van tussen de 395 en 465 banen die worden geschrapt. Ook de eerder gestelde rendementseis van 20 procent zal er niet in voorkomen. "Rond september hebben we het over een rendementseis die reëler is en die nodig is voor continuering van het bedrijf. Tot die tijd bouwen we een afkoelingsperiode in. Alle redactieraden van de zeven Wegener-kranten hebben ingestemd met dit onderhandelingsresultaat'', schetste NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Wegener-topman Joop Munsterman bevestigde dat absolute aantallen fte's nu van tafel zijn. Maar hij liet weten dat dat niet per se hoeft te betekenen dat het aantal ontslagen lager wordt, maar ook hoger kan uitvallen. "Maar dat sluit ik vrijwel uit.''

De redacties van kranten als De Gelderlander, Tubantia en Brabants Dagblad kwamen eerder in het geweer omdat ze de banenreductie te groot vonden en de rendementseis absurd. Die eis zou alleen maar zijn ingegeven door de wens van Mecom, de Britse eigenaar van Wegener, om meer winst te maken. De redacties stelden een ultimatum dat maandag om 12.00 uur zou aflopen. Als niet tegemoet zou worden gekomen aan hun eisen, zouden stakingen volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.