Home

Achtergrond

Spinazie oogsten op grensgebied

Loonbedrijf Weltjens uit het Belgisch Limburgse Bocholt is bezig met de oogst van spinazie.

In totaal oogsten ze drie hectares van akkerbouwer Peter Stakenborg uit Kessenich. Stakenborg teelt op 100 hectare vrijwel alle soorten groenten als ook mais, tarwe en suikerbieten. De spinazie-oogst werd vanwege een kapotte maaier enkele dagen uitgesteld. "Het was tijd dat het eraf kwam maar de kwaliteit ziet er nog altijd erg goed uit", aldus Stakenborg. De spinazie is bedoeld voor Scana Noliko, een voedingsmiddelenconcern in Bree. Deze verwerkt spinazie in kant-en-klaar maaltijden en levert oogstverse groenten en fruit aan met name supermarkten. Foto Twan Wiermans

Het 'groene goud' spat bijna uit de vijvers van de Achterhoekse algenkweker Ingepro. De centrifuges die water en algen scheiden draaien volop. Kweker Hennie Masseling spreekt van een ware explosie. De algen groeien snel vanwege de combinatie van warm weer en het felle zonlicht. Van alle organismen zetten algen zonlicht het snelst om in energie. Algen brengen afhankelijk van de kwaliteit en toepassing 10 tot 35 euro per kilo op. Rode algen, bestemd voor medische doeleinden, leveren honderden euro’s per kilo op. Wetenschappers pleiten al sinds de jaren ’50 voor algenkweek. Momenteel worden ze toegevoegd aan voedingsmiddelen en cosmetica. Ook worden ze gebruikt als biologisch gewasbeschermingsmiddel en dienen ze als grondstof voor biobrandstoffen. Foto Alex de Haan

Medewerkers van kassenbouwer Kubo uit Monster voeren de beglazing aan voor de bouw van een kassenblok van 11 hectare in Luttelgeest. Kubo bouwt in opdracht van een teler dit kassenblok. In november is de kas gereed en volgend jaar bouwt Kubo voor de opdrachtgever opnieuw een blok van elf hectare op dit perceel. In totaal zal circa 100 hectare kas verschijnen in het project in Luttelgeest. Dat project heeft meerdere opdrachtgevers en wordt door meerdere kassenbouwers gebouwd, stelt Kubodirecteur Wouter Kuiper. Foto Alex de Haan

De 72-jarige Anna de Jong-Monsterman in Buren op het eiland Ameland melkt haar twee koeien nog iedere dag twee keer met een mobiel melkmachientje. Zij krijgt daarbij hulp van haar zoon Henk de Jong. Vroeger molk zij met haar man zo'n achttien koeien, hield wat schapen en deed ook nog wat loonwerk. Na het overlijden van haar man is zij in 1973 gestopt met het boerenbedrijf en overgeschakeld op een kampeerboerderij. "Het melken van koeien vind ik zo leuk dat ik blijf melken tot ik erbij neer val", zegt De Jong-Monsterman. De rauwe melk zet zij in een melkbus bij haar huis in de schaduw. Ze drinkt van die melk, omdat ze meent dat ze daar gezond bij blijft. Haar kinderen en kleinkinderen kunnen de melk ook drinken. Daarnaast krijgt de hond, katten, kippen en kalveren ook rauwe melk. Foto Jan Bouman

Leerlingen van de basisschool het Mozaïek in Sittard geven gouverneur Leon Frissen van Limburg een petitie. Ze protesteerden vandaag samen met Vereniging Behoud de Parel tegen de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Horst. Dat bedrijf staat gepland met 35.000 varkens en 1,2 miljoen kippen. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.