Home

Achtergrond 182 x bekeken

Spaarlamp steeds populairder maar niet goedkoper

In 2007 zijn ongeveer 15 miljoen spaarlampen verkocht. Dat is 90 procent meer, bijna een verdubbeling, van het aantal van het jaar ervoor.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

De markt voor spaarlampen zou een enorme impuls kunnen krijgen als de importheffing op de lampen van 66,1 procent zou komen te vervallen. Dat stond in de planning voor komende 18 oktober, maar lampenmaker Osram dreigt roet in het eten te gooien. Volgens de RND heeft de fabrikant de Europese Commissie verzocht het besluit te herzien. "De heffing zal dan niet per 18 oktober opgeschort worden. De Europese Commissie zal dan nieuw onderzoek moeten doen, wat enige tijd zal duren.''

De RND wil dat de heffing zo snel mogelijk verdwijnt. "De belangrijkste manier om consumenten te stimuleren energiezuinig te worden is door de prijs aantrekkelijk te maken.'' De raad pleit er daarom voor dan maar de btw op spaarlampen af te schaffen. Daarnaast zal de raad samen met Europese collega's bezwaar maken tegen het verzoek van Osram. Ook verzoekt de RND minister Cramer (Milieu) op te treden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.