Home

Achtergrond 194 x bekeken

Snellere opwarming door westenwind en minder wolken

Noordwest-Europa, dus ook Nederland, warmde de afgelopen vijftig jaar 2,2 keer sneller op dan het mondiale gemiddelde en sneller dan verwacht.

”Die snellere opwarming wordt hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door natuurlijke schommelingen”, stelt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) donderdag voorzichtig in zijn klimaatrapportage ’De toestand van het klimaat in Nederland 2008’.

Ook de Noordzee warmt sneller op dan verwacht. Deze opwarming zorgt voor hevige regenval in de kustgebieden, in het bijzonder aan het eind van de zomer. Nederland kent tegenwoordig dan ook meer periodes met hevige regenval dan in het verleden.

Vooral in het voorjaar en in de zomer gaat de opwarming van Noordwest-Europa hard. In de herfst en winter wat minder snel, maar nog altijd sneller dan het wereldwijde gemiddelde. Voor een deel wordt de opwarming veroorzaakt door weersinvloeden uit andere werelddelen en het feit dat continenten sneller opwarmen dan oceanen.

In Nederland speelt daarnaast ook een rol dat we meer westenwind hebben in de late winter, meer zonnestraling en minder wolken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.