Home

Achtergrond 186 x bekeken

Shell profiteert van hoge olieprijs

De hoge olieprijs heeft energieconcern Shell bepaald geen windeieren gelegd en compenseerde ruimschoots de nog altijd zwakke raffinagemarges.

De winst steeg in het tweede kwartaal van dit jaar tot een voor Shell ongekende hoogte en overtrof de verwachtingen van analisten.

Tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten kwam het resultaat 24 procent hoger uit op 8,6 miljard dollar (circa 5,5 miljard euro), zo maakte het concern donderdag bekend. Dit is exclusief een eenmalige bate en lasten van in totaal 750 miljoen dollar die te maken hadden met de sterk gestegen energieprijzen. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een resultaat van 8,3 miljard dollar.

De olieprijs lag in het tweede kwartaal gemiddeld op 120 dollar per vat, bijna het dubbele van de prijs voor een vat in dezelfde periode een jaar eerder. Afgelopen juli steeg de prijs kortstondig naar een recordhoogte van 147 dollar per vat.

Shell-topman Jeroen van der Veer wilde geen verwachting geven van de ontwikkeling van de olieprijs. ,,We zijn voorbereid op volatiliteit op korte en lange termijn'', zei hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.