Home

Achtergrond 1 reactie

Shakira meest gezaaide ras suikerbiet

Shakira is dit jaar het meest gezaaide ras door bietentelers.

Het ras van kweekbedrijf KWS Saat beslaat 32,2 procent van het areaal. Op de tweede plaats staat Coyote van kweekbedrijf SESVanderHave met een aandeel van 20,5 procent. Het bieteninstituut IRS in Bergen op Zoom heeft een overzicht gepubliceerd van de zaadbestellingen. Het aandeel van de rassen die resistent zijn tegen het witte bietencysteaaltje is gestegen van 3,8 procent vorig jaar naar 6,8 procent dit jaar. Het aandeel van de rhizoctoniaresistente rassen is gestegen van 17,3 naar 17,7 procent. "Deze stijging zien we niet alleen in het Zuidoosten, maar ook in andere gebieden waar tot nu toe weinig rhizoctonia voorkwam", meldt het IRS.

De telers zaaiden dit jaar minder nieuwe rassen. Dat aandeel komt op 17,0 procent. Vorig jaar is 32,9 procent van het areaal ingezaaid met een nieuw ras. "Opvallend is dat er dit jaar zes rassen zijn besteld met een totaal marktaandeel van 4,1 procent, die het derde jaar van het rassenonderzoek nog moeten afronden."

Verder constateert het IRS dat het gebruik van meervoudig resistente rassen is toegenomen. Naast een reistentie tegen rhizomanie heeft 18 procent van de rassen ook een resistentie tegen rhizoctonia en 7 procent ook tegen het witte bietencysteaaltje. Het gebruik van speciaal pillenzaad, waar een insecticide aan is toegevoegd, blijft gelijk op 71 procent. Het totale suikerbietenareaal komt dit jaar op 72.000 hectare. Dat is bijna 13 procent minder dan in 2007.

Eén reactie

  • no-profile-image

    rieks

    prima bietenras ,hoog suiker en tonnen,petje af voor de veredels!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.