Home

Achtergrond

'September duidelijkheid voorwaarden verkoop Luttelgeest'

De initiatiefgroep Glastuinbouwgebeid Nieuwland verwacht in september duidelijkheid te hebben over de verkoopvoorwaarden voor gronden in het geplande tuinbouwgebied in Luttelgeest.

Dat zegt voorzitter Wobbe Bouma. De initiatiefgroep is in gesprek met de gemeente Noordoostpolder.

De gemeente Noordoostpolder legde de ontwikkeling in april stil om te onderzoeken welke effecten de vergroting van het gebied heeft op zaken als infrastructuur, energie-, en watervoorziening. De regeling komt neer op een bijdrage van tuinders voor de infrastructuur van het gebied, stelt hij.

Volgens Bouma blijft de grond aantrekkelijk voor tuinders uit het Westen, ondanks de extra investering voor de infrastructuur. Wel lijkt er sprake van prijsstijgingen. "Er is veel animo dus de grondprijs is zeker niet dalende." Telers die aanvankelijk afzagen van vestiging na de stap van de gemeente zijn nog geïnteresseerd, denkt hij. "We hebben ze toch weer terug weten te krijgen."

De 450 hectare beschikbare tuinbouwgrond in Luttelgeest is binnen een jaar uitgegeven, verwacht hij. Ongeveer de helft is al verkocht aan acht ondernemers uit het Westland, waarvan vier transacties recent rondkwamen. De grond wordt straks aangeboden met bestaande infrastructuur, zoals een gangbare energielevering.

Of registreer je om te kunnen reageren.