Home

Achtergrond 258 x bekeken 4 reacties

Scheve verhouding

Koeien horen buiten te staan, vindt de burger. Helaas stimuleert het huidige mestbeleid weidegang niet, stelde de Tweede Kamer eind vorig jaar.

Sterker nog, de voorschriften zijn dusdanig streng dat veel boeren liever hun dieren op stal houden. Dat gaat nu veranderen, meldt landbouwminister Gerda Verburg. Zij past op verzoek van het parlement de gebruiksnormen en werkingscoëfficiënten voor stikstof dusdanig aan dat per saldo voor weidende en niet-weidende bedrijven dezelfde regels gelden. Een logische stap nu de maatschappij in toenemende mate om meer dierenwelzijn vraagt. Maar de wijze waarop Verburg dit heeft gedaan, stemt niet iedereen tot tevredenheid.

Voor een klein beetje meer gebruiksruimte voor bedrijven die koeien buiten laten, moeten boeren die opstallen een flinke veer laten; een scheve verhouding dus. De VVD, een van de partijen die voor een aanpassing van normen was, is daar niet blij mee. Erg verrassend is de uitkomst echter niet. Het milieu is vaak niet gediend bij meer dierenwelzijn en dat is ook nu het geval. Met andere woorden: koeien in de wei leveren doorgaans meer schade aan het milieu dan koeien in een stal. Toch is de kritiek begrijpelijk. Vooral niet-weidende boeren op zandgrond krijgen het moeilijker; zou mogen straks 20 procent minder kunstmest gebruiken. Dat is een forse ingreep en het is nog zeer twijfelachtig of het zal leiden tot meer koeien in de wei.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Los van de discussie of koeien buiten of binnen lopen. Met dit voornemen van (de ambtenaren van) Verburg wordt nog eens goed duidelijk dat milieubeleid wordt misbruikt om te sturen.
  Je ziet het met het ammoniakbeleid, de verdrogingshype, de waterkwaliteit etc etc.
  Geen wonder dat de agrarische sectoren inmiddels met argusogen ieder "deskundigenrapport" bekijken.

 • no-profile-image

  Ton

  Weer uitspraken van onkundigheid! Het zou mooi zijn als het verantwoordt is, wat economisch en veiligheid betreft. Wat dierwelzijn betreft, is binnen houden in die goede openstallen, voor de koe veel beter! De mooie dagen in het jaar zijn vaak op een hand te tellen. Daarom alleen al kan naar buiten, niet uit. Begin maar niet over de veiligheid, het uit breken van de dieren komt en is vaak voorgekomen. Zeker van de jonge dieren die nog niet gekalft hebben. Wat er in de nacht allemaal gebeurd, waar ze van schrikken en massaal uit breken, betekent voor die het meemaken, nooit meer buiten! Dit is blijkbaar bij velen gebeurd, daar kom je dan achter, als het je zelf overkomt. Die verantwoording wil je niet dragen dat zich er mensen op dood rijden! Waar is de minister meebezig? Ongeloofelijk dom!!

 • no-profile-image

  ik

  ton ut brabant ik heb de koeien ook buiten en er is wel eens iets gebeurt wat ik niet leuk vond
  maar om de koeien nu binnen te houden
  vind ik te ver gaan
  laat die koeien toch leker buiten lopen
  je moet de afrastering wel goed voor elkaar heben
  en het jongvee loopt ook buiten
  in een natuur gebied geen wegen in de buurt
  alleen maar sloten waar ze in kunnnen
  lopen !
  ik vind dat de koe in de natuur moet lopen en als daar wat tegen over komtte staat prima

 • no-profile-image

  Berend

  In plaats van de gebruiksnormen voor weidende bedrijven te verruimen, worden de bedrijven die opstallen afgestraft met lagere stikstofnormen.
  Dit voor de veehouderij negatief uitpakkende regels binnen het mestbeleid
  word gebruikt om het weiden te stimuleren.
  Dit heeft niks met stimuleren te maken,
  maar betekend voor de zoveelste keer
  aanscherping van de gebruiksnormen.
  Typisch beleid dat uitgedacht is door linkse ambtenaren van LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.