Home

Achtergrond 331 x bekeken

Scherpere controle Skal brengt problemen in agf-sector naar boven

De recente incidenten met biologische producenten in de groente en fruit zijn toe te schrijven aan de nieuwe inspectiewijze van het Skal.

Dat zegt een woordvoerder. De sector werd in april opgeschrikt door een residuvondst in uitgangsmateriaal in groenteplanten. Westplant kreeg het certificaat terug nadat bleek dat de oorzaak lag in de zaadbehandeling in de schakel voor deze keten. Bij het biologische handelsbedrijf voor paddenstoelen Greenchamp werd vorige maand ook het certificaat tijdelijk ontnomen omdat de administratie niet inzichtelijk was.

Voor de buitenstaander lijkt er aardig wat aan de hand in de biologische groente en fruitsector, maar Skal ontkent dat. "Ik denk niet dat er opeens veel meer aan de hand is. Ik denk dat we slimmer worden met betere inspecties en een andere aanpak. We doen flitsinspecties op een thema en doen juist diepte-inspecties waarbij we diep de administratie induiken. Deze aanpak leidt ertoe dat we eerder zaken aan de oppervlakte krijgen", stelt Skal.

Skal kreeg eerder dit jaar forse kritiek van de Duitse biologische koepel Bioland. De residuen in het plantmateriaal van Westplant hadden veel eerder gevonden moeten worden, stelde de organisatie. Bovendien vond de koepel dat het sanctiebeleid te slap was, maar Skal leek het hier bij het rechte eind te hebben. De oorzaak werd bij toeleveranciers van zaad gevonden. Skal zette de keten aan een beter beleid op te zetten voor het gebruik van gangbaar zaad voor rassen die niet biologisch in te kopen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.