Home

Achtergrond 160 x bekeken 1 reactie

Sarkozy naar Ierland om te luisteren

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk bezoekt maandag Ierland om over het EU-verdrag te spreken.

De Ierse bevolking verwierp het ontwerpverdrag half juni in een referendum.

Woordvoerders van Sarkozy verzekeren dat de president vooral gaat luisteren naar de Ieren. De president spreekt er met de Ierse premier Brian Cowen, evenals met activisten voor en tegen het verdrag.

Sarkozy heeft nog geen panklare oplossing voor de Ieren. "Een herstemming is zeker een van de opties'', zei Sarkozy's adviseur Henri Guaino voor de reis.

De EU-landen hebben afgesproken de situatie in oktober opnieuw te bespreken, slechts twee maanden voor de beoogde inwerkingtreding van het verdrag.

Bijna alle andere EU-landen, waaronder Nederland, hebben inmiddels ingestemd met het verdrag. Alleen de parlementen van Tsjechië, Zweden en Italië moeten nog instemmen, terwijl de Poolse president Lech Kaczynski nog moet tekenen. Vooral Tsjechië en Polen stellen zich vooralsnog tamelijk dwars op.

Als concessie aan de Ieren en andere dwarsliggers zou de EU kunnen voorstellen dat elk land een eigen EU-commissaris mag blijven sturen, aldus ingewijden. Het ontwerpverdrag bepaalt dat landen straks steeds meer recht hebben op een commissarispost, zoals nu Neelie Kroes namens Nederland.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Richard

    Gezien zijn grootte weegt Sarkozy niet veel, maar juist zijn gewicht gaat hij in Ierland in de schaal leggen. Luisteren doen politici slechts indien dat hun eigen belang dient... en dat doet dat nu effe niet. Als je maar vaak genoeg nieuwe verkiezingen uitschrijft komt natuurlijk altijd een verkiezingsuitslag die je wel bevalt. Een betere oplossing biedt de regenteske aanpak die Balkenende heeft gehanteerd...

Of registreer je om te kunnen reageren.