Home

Achtergrond 452 x bekeken 10 reacties

Rundveefokkerij is net kluitjesvoetbal

Het doel van rundveefokkerij zou regelmatig bijgesteld moeten worden, zegt voormalig secretaris van de Vereniging F.H.-Veeras Kees Cazemier. De fokkerij in Nederland zou gericht moeten zijn op de Nederlandse omstandigheden voor een praktijkgerichte koe. Geen kluitjesvoetbal, maar spelen vanuit je eigen positie.

Minister Plasterk van onderwijs gebruikte onlangs in een interview het woord kluitjesvoetbal. Het ging over de ontwikkelingen in het onderwijs gedurende de laatste dertig à veertig jaar. Hij vergeleek die met kluitjesvoetbal: jonge jongens die allemaal tegelijk achter de bal aan rennen, welke kant die ook op gaat. Zo ook in het onderwijs: de ene koers is nog niet ingezet of er volgt al weer een andere. En iedereen rent er weer achteraan.

Mij doet dit denken aan de gang van zaken in de rundveefokkerij sinds de opkomst van de Stamboeken. Van meet af aan bepaalden die met een zekere mate van gezag en aanzien de fokkerijkoers. Deze was en is voor iedereen dezelfde. Ook al zet de rechtgeaarde fokker enigermate een eigen stempel en waren er destijds regionale verschillen.

Opmerkelijk is het afzien van Nederland van deelname aan het Europees kampioenschap in de showring. Een stap in de goede richting, als het doel echt een meer praktijkgerichte dan een showkoe is. Als, want dit afzien zou er ook mee te maken kunnen hebben dat we de laatste jaren op dit vlak niet zo’n geweldig figuur slaan. Hoe dan ook, onze fokkerij moet gericht zijn op ons land, op onze omstandigheden. Dan blijft de vraag of er sprake moet zijn van één centraal fokdoel, één zogenaamd 'true type'. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de propagandafoto’s van vaarzen die met opgeheven hoofd – zeer ongebruikelijk bij koeien – een duurzaam leven tegemoet zien.
Het functioneren van de koe zit in de combinatie van haar aanleg, bedrijfsinrichting plus bodem en de veehouder.

Het gezond functioneren is er niet op vooruit gegaan door de snelle vooruitgang in productie. Denk aan de gevoeligheid voor stoornissen in de stofwisseling, mastitis, teruggang in vruchtbaarheid. Een onbekend deel hiervan wordt versluierd door de kansen die dit biedt voor de farmaceutische industrie. Het is de omgekeerde wereld dat deze zich hierbij durft te presenteren als werkend aan diergezondheid.
Een wezenlijk alternatief voor één wereldwijd of één Europees of één nationaal (of zelfs regionaal) fokdoel is een doel per bedrijf. Dat zal er nu tot op zekere hoogte ook zijn, maar hier wordt dan bedoeld geheel of gedeeltelijk op basis van de eigen veestapel, inclusief de stieren. Een alternatief waarin veruit de meeste veehouders niet durven te geloven, geïndoctrineerd als ze zijn door de fokkerijorganisaties en hun genetici dat zij de enige weg zijn. Nieuwere inzichten ter zake van de erfelijkheidsleer lijken hiervoor perspectief te bieden. Hetzelfde geldt voor de toename in het aantal koeien per bedrijf.

Fokkerij meer volledig op basis van de eigen veestapel zal via natuurlijke selectie leiden tot de koe die het beste op het bedrijf past. Tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan de genetische spreiding in de populatie als geheel. Regelmatig contact met collega-bedrijven is bij een dergelijke fokkerijstructuur waardevol om het oog naar de toekomst scherp te houden. De koe en de bedrijfsinrichting (stal) vereisen het alert blijven op de optimale combinatie tussen beide. Om ook maar in de beeldspraak van de inleiding te eindigen: geen kluitjesvoetbal, maar spelen op en vanuit je eigen positie in het veld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Volgens mij worden er in de voorgaande reacties gewoon persoonlijke vete's uitgevochten.
  Mijn mening is dat de heer Cazemier zich vaak negatief uitlaat over de nederlandse fokkerij maar dat hij wel probeert stemming te maken, maar dit niet kan onderbouwen met cijfers. Er is nl. ontzettend veel progressie geboekt met medewerking v/d fokkerij. De levensproduktie v/de koe bij afvoer van het bedrijf gaat ieder jaar omhoog. De koeien blijven meer dagen op de bedrijven en de produktie per dag stijgt. Ook is de levensproduktie v/d moderne holsteinkoe veel hoger dan de levensproduktie van de FH koe. Meneer ir. Cazemier wat wilt u ons nu eigenlijk zeggen?

 • no-profile-image

  kees

  Over proza zonder kop of staart gesproken en duidelijke berichten. Kan de heer Fielmich ook aangeven waar de kop en de staart van zijn zinnen zijn? En kan hij voortaan ook even een artikel lezen, voordat hij reageert? Cazemier schetst een scherp beeld van de huidige melkveefokkerij en Fielmich vraagt als reactie om foto's van FH-koeien die moeten zijn gekeurd door een CRV-inspecteur. Dit slaat echt als een tang op een varken. Cazemier geeft nota bene expliciet aan dat fokkerij zijns inziens niet om reclamefoto's gaat, maar om een koe die het beste op het bedrijf van haar eigenaar past. Verder rept Cazemier met geen woord over FH-koeien. Voor Fielmich draait de fokkerij kennelijk om meedoen aan keuringen en punten, maar ik kan u verzekeren dat dit fokdoel ver af staat van dat van de meeste melkveehouders. Die willen een duurzame no-nonsense-koe die niet afhankelijk is van de farmaceutische industrie. Of -zoals Cazemier het duidelijk formuleert- een praktijkgerichte koe.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik ben ook voor goede keurmeesters en niet die knoeipotten van CR-Delta die alleen de CR-Delta belangen behartigen. En gefeliciteerd met je grootschalige klanten Kars. Probeer je daarmee indruk te maken. Je doet niets anders dan je eigen belangen behartigen door dit stukje te schrijven door tegen alles wat een bedreiging voor je bedrijf zou kunnen zijn belachelijk te maken. Zielig. Als mooie gemanipuleerde foto's nodig zijn om de praktijk te ondersteunen is er iets goed mis. Met mooie gemanipuleerde foto's proberen ze je een rad voor ogen te draaien.

 • no-profile-image

  Janneke

  Ben het eigenlijk grotendeels wel met het verhaal van deze meneer Cazemier eens, we hoeven toch niet met zn allen achter dezelfde bal aan. Wat die knooipotten bepalen wat goed is wil toch niet zeggen dat het werkt bij iedere boer en zn bedrijfsvoering? Een beetje veehouder weet toch wel wat er op dat moment de zwakke schakels zijn bij zn koeien? Nou laat je dan niet gek maken en durf eens verder te kijken en te doen ook vooral. Blijf dan vooral niet achter diezelfde bal aan huppelen want dan ben je over 10 jr nog niks verder.

 • no-profile-image

  kars fielmich

  nog even een afsluitend verhaal weer met naam van die zielepoot, die alleen maar reklame voor zichzelf wil maken en z'n bedrijf voor de anonieme grootheid,die delta eens flink onder uit de doos geeft: dat moet alleen struktueel goed worden aangepakt lees de collums van meekma maar eens in de boerderij en als je nog een foto van pietje 131 wil hebben die stond laatst bij het artikel in veeteelt en is ongemanipuleerd fokkersgroeten kars fielmich

 • no-profile-image

  Jan

  Cazemier wil hier in het kort zeggen dat we de omstandigheden (b.v. grootschalig peniciline gebruik) niet moeten aanpassen aan de koe, maar de koe aan de omstandigheden. Met andere woorden we moeten geen fokdoel (met true type) vaststellen op landelijk nivo maar op bedrijfsnivo. Op bedrijfsnivo omdat ieder bedrijf (a.g.v. de boer) verschillend is en dus op ieder bedrijf ook een andere soort koe het meest optimaal fuctioneerd.

 • no-profile-image

  kars fielmich

  de zonder naamvermelding geplaatste verdedigingswerkjes voor kees cazemier zijn kennelijk geplaatst door angsthazen, die zich schamen voor hun eigen mening ,dat iedere boer de baas moet blijven achter de dampalen van zijn boerderij is een goede visie en uit mijn stukje concluderen, dat ik een voorstander ben van de cr delta fokkerij gaat me iets te ver ik ben voor zo goed mogelijke inspektie en niet voor keurderij door knoeipotten............
  en het achter keuringsboeren aanlopen
  de meeste relaties van wagenvoort advies bv zijn echt geen keuringsboeren in denemarken of texas,maar mensen die grootschalig melk produceren en meeliften zoals de meesten met stromen, die overal ter wereld gecreeerd worden en kruisen binnen het zwartbonte ras is ook mogelijk de witkoppen of zid zijn niet echt toegevoegde waarde........
  kars fielmich

 • no-profile-image

  Jan

  Even een voor de goede orde. Niet de inspecteurs van CR-Delta die de boer op gaan zijn knooipotten, Maar diegenen die bepalen hoe het exterieur beoordeeld moet worden zijn knooipotten. De Nederlandse topstieren scooren stuk voor stuk in het buitenland heel gemiddeld. Labelle. Jabot en Celsius hadden in Nederland destijd een topexterieur, maar in het buitenland scoorden ze soms zelf onder het gemiddelde. Met andere woorden De Nederlandse stieren worden door CR-Delta bevoordeeld t.o.v. buitenlandse stieren.

 • no-profile-image

  kars fielmich

  dit soort proza zonder kop of staart is waarschijnlijk erg belangrijk voor de schrijver zelf maar heeft generlei waarde voor de lezers ik stel voor duidelijkere berichten te publiceren,waaruit je kunt lezen wat nuttig is ;dat kleine verenigingetje waar cazemier ooit sekretaris van was timmert bijna nooit aan de weg en maakt ook geen progressie ik zie in devakpers nooit foto's of materiaal van door hen gefokte mooie melkkoeien, terwijl die er in de dagen van bijvoorbeeld de door wijlen arie kager gefokte willy's keimpe echt wel waren en wel of niet meedoen aan europesche keuringen is denk ik aan de fokkers of vermeerderaars waarvoor nico bons ottoland vorig jaar in parijs al een aardig suksesvol verlopen voorzetje heeft gegeven
  ik zie uit naar de foto's van de excellente fh koeien anno 2008(uiteraard ingeschreven door een crv inspecteur)
  kars fielmich

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Kees je hebt helemaal gelijk en Kars blijf jij maar achter die anderen aanlopen. Er is maar voor heel weinig veehouders wat te verdienen met de fokkerijkoers van CRV, alleen een enkele fokker die denkt dat hij veel krijgt voor een stier of vaars. Maar wat hij vergeet is dat die koers hem al jaren geld kost (zonder dat hij er erg in heeft). Kijk maar eens in buitenlands onderzoek hoe slecht de huidige HF-zwartbonten het doen in vergelijking met kruislingproducten. Je moet dan echter verder kijken dan melkproductie per jaar of "mooie foto's".

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.