Home

Achtergrond 3 reacties

Runder-TBC bij kalveren in Nederland

Het ministerie van landbouw heeft 27 Nederlandse bedrijven geblokkeerd na de vondst van runder-TBC bij kalveren die zijn geïmporteerd uit Engeland.

Het gaat om een melkveebedrijf en 26 kalverbedrijven. Inmiddels is duidelijk dat twaalf kalveren besmet zijn met runder-TBC. Bijna alle besmette kalveren zijn gevonden in het Oosten. Daar zitten ook de meeste geblokkeerde bedrijven: veertien. Verder zijn er vier in het Noorden geblokkeerd en negen in het Zuiden en Westen. In totaal worden vierduizend dieren onderzocht. Het ministerie kon nog niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. Besmette dieren worden gedood, ook de melk wordt vernietigd.

Het Britse ministerie heeft Nederland 22 mei gewaarschuwd dat de ziekte is geconstateerd bij het bedrijf waar de kalveren vandaan komen. De ziekte is bij intensief contact met kalveren overdraagbaar op mensen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mini

  het is toch niet te geloven dat zo iets nog weer kan gebeuren?! wij als veehouders in Nederland moeten aan alle eisen voldoen en zo niet krijgen wij dikke boetes en het melk wordt niet meer opgehaald! Minister Verburg, U kunt toch een verbod opleggen voor de inport vanuit andere landen?! zeker toch als het bekent is dat er ziektes heersen!!!!!

 • no-profile-image

  Ronald

  En dit krijgen wij pas na 6 weken tehoren, dit vindt ik pas schoftig

 • no-profile-image

  Gerda Kool

  Bij kalveren in de melkveehouderij sector geldt nog steeds de 3 weken regeling (bij aanvoer van een rund, mag je 3 weken geen rund afvoeren, behalve voor de slacht), bij vleeskalveren niet meer, terwijl het daar naar mijns inziens meer noodzaak heeft. De aanvoer van kalveren komt ook van buiten Nederland, met alle nodige risico's dat ook hier weer blijkt..

Of registreer je om te kunnen reageren.