Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Runder-TBC als proefproject

In Brussel is geen besluit genomen over de extra maatregelen waar Nederland voor pleitte voor de export van Brits vee.

De leden van het overlegorgaan Scofcah willen de situatie rond runder-TBC in Groot-Brittannië en in de rest van Europa eerst goed in beeld hebben voor ze een besluit nemen over extra maatregelen. Voorlopig wordt de import en verspreiding van runder-TBC in de Nederlandse kalversector gezien als een incident.

Op het eerste gezicht lijkt het heel vreemd dat Brussel het besluit zo maar twee maanden vooruit schuift. Alsof de zaak niet urgent is. Nu is runder-TBC natuurlijk niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld MKZ, maar het blijft een besmettelijke dierziekte. Het vooruitschuiven kan ook tactiek zijn op basis van voorkennis. De kalversector in Nederland heeft een vrijwillig importverbod afgekondigd. Dit is precies wat Brussel wil. Het afkondigen van handelsbeperkende maatregelen heeft grote gevolgen, dat werd bij de afspraken rondom blauwtong zichtbaar. Vooral voor Nederland, dat een exporterend land is, is het niet gunstig als voor ieder 'incident' handelsbelemmeringen worden opgelegd. Beter is dus dat de sector het zelf regelt.

Brussel geeft de sector nu de kans om te bewijzen dat ze dat zelf kan. Het is nu zaak dat iedere speler in de keten ook zijn verantwoordelijkheid neemt en laat zien dat de sector het in dit soort situaties op een goede en veilige manier zelf kan regelen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Wanneer de Britten hun zaak niet goed hebben is het maar beter om er geen vee vandaan te halen.
    Wie dan toch risico wil nemen zal dan maar ook de gevolgen moeten ondervinden,
    bijvoorbeeld een jaar geen dier meer aan/afvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.