Home

Achtergrond

Ruim helft 'agressieve honden' nog niet terug

Van de tweehonderd honden die de afgelopen jaren onder de Regeling Agressieve Dieren (RAD) in beslag zijn genomen, keren 67 honden binnenkort terug naar hun eigenaar en zijn 27 honden alweer thuis.

Ruim zestig honden zijn betrokken geweest bij een bijtincident of er bestaat een vermoeden van. Nog eens 44 honden worden onderzocht op "afwijkend gedrag''. Dat heeft het ministerie van LNV vrijdag bekendgemaakt.

De RAD is begin juni ingetrokken omdat de regeling niet effectief bleek te zijn. Minister Gerda Verburg (LNV) heeft kort daarna toegezegd de onder de regeling in beslaggenomen honden zo snel mogelijk terug te geven aan hun eigenaren.

Een uitzondering zou gemaakt worden voor honden die gebeten hebben. Ook voor andere honden blijkt een uitzondering te gelden. "Sommige dieren vertonen dusdanig afwijkend gedrag, dat teruggave risico's met zich meebrengt.'' Nadat het gedrag van de honden wordt beoordeeld, besluit het Openbaar Ministerie of zij al dan niet terug kunnen naar hun eigenaren.

De Regeling Agressieve Dieren dateerde van 1993 en werd van kracht nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.