Home

Achtergrond 179 x bekeken

Ruim 4.700 Britse bedrijven op slot wegens runder-TBC

In de eerste vier maanden van dit jaar hadden 4.767 Britse veehouderijen te kampen met min of meer ernstige beperkingen omdat op hun bedrijf runder-TBC heerst of heeft geheerst. In die periode werden in 1.826 veestapels nieuwe besmettingen vastgesteld.

In totaal zijn dit jaar tot eind april 14.882 dieren geruimd waarmee de totaalstand sinds begin 2007 op meer dan 40.000 geruimde dieren staat. Tussen 2002 en 2007 werden bijna 134.000 runderen wegens runder-TBC naar het slachthuis gebracht wat de overheid tientallen miljoenen aan slachtpremies heeft gekost.

Dat zijn de laatste statistische gegevens over de runder-TBC-epidemie die al jaren huis houdt in de Britse veehouderij en zich nog steeds verder verspreid. Runder-TBC staat juist de afgelopen dagen weer volop in de belangstelling nadat minister Benn van plattelandszaken heeft laten weten de veehouders geen toestemming te geven om dassen te ruimen. De boeren, die de das al jaren als belangrijkste verspreider zien, hebben daarop woedend gereageerd.

Begin deze week hield de National Farmers Union een demonstratie in Londen en ook weigeren de veehouders en hun organisaties verder mee te werken aan oveerheidsplannen om de kosten van dierziekten meer met de boeren te delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.