Home

Achtergrond 169 x bekeken

Roséprijs staat flink onder druk

De handel in rosékalveren is moeilijk. De prijs keldert met €0,15 tot €2,59. Daarmee duikt de roséprijs voor het eerst sinds maanden onder het lage prijsniveau van 2007.

Het grootste probleem is het te ruime aanbod van rosékalveren. Dat is groter dan verwacht. Veel mesters zetten hun dieren sneller af. Zij zijn bang dat de prijs nog verder gaat zakken en willen nog wel wat geld beuren. Een groeiend aanbod is het gevolg.

Maar ook de nieuwe etikettering (zwaardere rosékalveren moeten ineens concurreren met rundvlees) drukt de prijs naar beneden. De afzetmarkt is onduidelijk en slachterijen zijn zoekende. Die onzekerheid zorgt ervoor dat de prijzen nog een paar weken dalen.

Blank kalfsvlees lijkt te stabiliseren. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Er gaat wel iets van de prijs af, maar veel naam mag dat niet hebben. De vakantieperiode (weinig consumptie van kalfsvlees) werkt immers ook niet mee.

Toch is er geen reden voor veel optimisme. In Nederland en Duitsland stabiliseert de prijs, maar in Italië en Frankrijk loopt de handel erg moeizaam. Nederland heeft eerst een prikkel van die landen nodig om weer omhoog te kunnen kijken.

prognose:

blank kalfsvlees stabiel, rosé dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.