Home

Achtergrond 327 x bekeken

Rijpe witte aalbes moet er nodig af na natte periode

Bruno Joling, buurman van de Groningse akkerbouwer en fruitteler Ale Havenga, bemant de oogstmachine op Havenga’s bessenperceel.

De bessen moeten er nodig af, laat de fruitteler weten. "De opbrengst is goed, maar de oogst had een week eerder gemogen. De bessen zijn namelijk haast te rijp maar door de aanhoudende regen konden we niet eerder oogsten." Het is het tweede jaar dat hij met de machine oogst. Het is een enorme verbetering in vergelijking met het hand plukken, zegt de teler. De machine is 35 jaar oud en ingevoerd uit Engeland. Hij is te gebruiken voor meer bessensoorten. De bessen worden deels verwerkt tot sap en jam en zijn deels bestemd voor versverkoop. Foto Jan Bouwman

Zoon Teun vindt weinig zaken zo leuk als 'zuiver spuiten', weet vader Robbert Steijvers. Na een dag mee de mest te hebben uitgereden is het vijf jaar oude boertje nog niet moe van de machine. De foto werd enkele weken geleden gemaakt door zijn vader. Steijvers heeft een bedrijf met 60 melkkoeien en 100 zoogkoeien. De limousines worden steeds belangrijker. Iedere paar maanden wordt geslacht. De melkveetak wordt afgebouwd, omdat het Limburgse bedrijf in een gebied ligt waar natuur wordt ontwikkeld.

Rundveevoorlichter Harm van Hattem van Rijnvallei Diervoerder geeft zo’n 80 melkveehouders uitleg over onkruidbestrijding en graslandvernieuwing op een demoveld in Herwijnen. "Melkveehouders besteden te weinig aandacht aan graslandvernieuwing", vindt Van Hattem. "Als ik vertel dat uit onderzoek blijkt dat graslandvernieuwing per hectare 10.000 liter meer melk op kan leveren zie je melkveehouders toch wel even opkijken." Op 10 september volgt een maisdemo. Foto William Hoogteijling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.