Home

Achtergrond 2 reacties

Rendement in keten moet beter

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, meent Annechien ten Have-Mellema, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij.

Zij doet een appél op de industrie, banken en slachterijen om zorgvuldig om te gaan met de moeilijke situatie in de varkenshouderij. Zij pleit ook voor een eerlijke verdeling van het rendement.

De varkenshouderij maakt een moeilijke periode door. De voorspelde prijsstijgingen blijven uit en de biggenprijzen zakken weer naar een dramatisch niveau.

De tucht van de markt is keihard. De rendementen staan fors onder druk en bedrijven hebben moeite de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Binnen LTO doen we er alles aan om varkenshouders en hun gezinnen met raad en daad bij te staan om ze door deze moeilijke periode heen te helpen.

De markt is moeilijk te sturen. Ook via deze weg wil ik voerleveranciers, banken, slachterijen en andere dienstverleners oproepen om evenwichtig en zorgvuldig om te gaan met de situatie van individuele bedrijven. Geef varkenshouders en hun gezinnen lucht naar betere tijden. De 'sterkste schouders' zouden in deze moeilijke periode de lasten wat meer moeten dragen. Ook de Nederlandse supermarkten zouden verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun primaire leveranciers.

In perioden van slechte prijzen komt de discussie over de margeverdeling in de keten extra in de schijnwerpers te staan. Ik vind dat we ons op de eerste plaats moeten blijven richten op het verbeteren van het rendement in de totale keten. De ketens moeten korter en efficiënter worden waardoor kosten kunnen worden geschrapt.

Daarnaast moeten varkenshouders een eerlijke prijs krijgen. Zij hebben nu de indruk dat ze worden uitgeknepen en de slachterijen, veevoederleveranciers en vooral de supermarkten er met de winst vandoor gaan. Die frustatie bekruipt mij ook regelmatig. Echter we kunnen het a-sociaal noemen dat de varkenshouder de grootste risico’s loopt en dit jaar geen inkomen overhoudt, maar daarmee lossen we niets op.

Resultaat kunnen we niet alleen bereiken. We moeten met elkaar proberen om meer uit de markt te halen. We zullen zelf als varkenshouders de krachten moeten bundelen maar ook samen met ketenpartners aan de slag moeten om onze marktpositie te versterken, meer rendement te halen en voor alle schakels tot een win-win situatie te komen.

Hierbij is het belangrijk om inzicht te krijgen in de ketenkosten, -opbrengsten per schakel en in zijn totaliteit en de verdeling van de winst of verliesmarges.

Binnen het Varkelproject dat drie jaar geleden door de LTO-vakgroep Varkenshouderij is opgestart is er al veel in beeld gebracht en zijn er resultaten geboekt. Daar gaan we als LTO en slachterijen mee door.

Het idee van de NVV om de mogelijkheid voor een Europese monitoring van de margeverdeling in de varkensvleesketen te onderzoeken past in het Varkel-traject en daarom steunen wij dit idee. Het zal niet meevallen om dit goed op een rij te krijgen maar ik wil er wel voor gaan. Ik zal dit idee dan ook aan de orde stellen bij mijn Europese collega’s binnen Copa/Cogeca.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jos

    Goed Annechien, om de NVV te volgen, dit hadden de LTO melkveehouders ook moeten doen. Dat de NVV en De NMV en ook de NVP actieve ondernemers zijn blijkt hier uit!! Samen werken voor een redelijk inkomen is niet meer dan normaal, het is een plicht! Boeren mogen geen slaven zijn van de samenleving!

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Begint men in de varkenssector toch langzaam te begrijpen waarom de melkveehouders op de achterste poten zijn gaan staan richting afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.