Home

Achtergrond 418 x bekeken

Rechter: LNV moet privaat fytolab schadeloos stellen

Privaat laboratorium De Groene Vlieg moet een schadeloosstelling krijgen van het ministerie van LNV. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) bepaald.

De Groene Vlieg had de zaak aangespannen vanwege het besluit van LNV, in augustus 2007, dat private labs zich per 1 juli 2008 niet meer zouden mogen bezighouden met officieel fytosanitair onderzoek, zoals naar aardappelmoeheid (AM). Dat zou het gevolg zijn van de EU-Fytorichtlijn.

De rechter oordeelde dat het besluit van LNV op zich rechtmatig was, schrijft Verburg aan de Kamer. Maar De Groene Vlieg was volgens de rechter onevenredig zwaar getroffen door het besluit, omdat fytosanitair onderzoek een belangrijk deel van zijn omzet bepaalt; de overgangstermijn tot 1 juli was onvoldoende.

De rechter heeft bepaald dat LNV voor 1 november een nieuwe intrekkingsdatum moet vaststellen, die niet voor 1 juli 2009 mag liggen. Daarnaast moet het mini­sterie De Groene Vlieg dus schadeloos stellen. Minister Verburg beraadt zich op de uitspraak.

Directeur Tjalling Sijperda van De Groene Vlieg is blij met de uitspraak. Over de hoogte van de schadevergoeding wil hij zich niet uitlaten. Een eerste gesprek op het ministerie heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd. Sijperda gaat derhalve voorlopig door met AM-onderzoek.

Twee andere benadeelde laboratoria, Blgg en HLB, krijgen voorlopig geen uitstel noch een schadevergoeding. Dat heeft directeur Henri Hekman van Blgg te verstaan gekregen van het ministerie. Beide laboratoria nemen nu samen juridische stappen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.