Home

Achtergrond 290 x bekeken 10 reacties

Rabo vreest overaanbod termijnnoteringen

Animo is er genoeg om een termijnnotering voor de zuivelmarkt te introduceren, zo lijkt het.

Inmiddels zijn zeker vier partijen bezig een contract te formuleren. De Rabobank vraagt zich af of dat niet te veel van het goede is. Mark Voorbergen, zuivelanalist bij Rabobank International, signaleert dat er behalve een groot aanbod aan initiatieven nog een onevenwichtigheid valt te bespeuren rond de termijncontracten. "Vooralsnog lijkt de behoefte het grootst aan de koperskant, bij bedrijven als Nestlé, Mars en andere grote chocoladefabrikanten, terwijl over de aanbodzijde minder duidelijkheid is. Dat hangt samen met het feit dat er nog onvoldoende duidelijkheid is over de vorm die het termijncontract moet krijgen. Wordt het geformuleerd in eenheden mager melkpoeder, boter, of anders?"

Albert de Haan, directeur van het Europese handelsplatform voor koolstofdioxide, de European Climate Exchange (ECX), wil komende maand een European Milk Exchange (Eumix) lanceren. Daar kunnen onder meer melkveehouders (een deel van) hun melk tot twee jaar van tevoren verkopen om zich in te dekken tegen prijsfluctuaties op de wereldmarkt voor zuivel. Naast hem werken ook de RMX-beurs in Hannover, de CME in Chicago en Liffe, de derivaten-dochter van de New Yorkse beurs, aan Europese termijncontracten voor zuivel. In de Verenigde Staten bestaan al dergelijke contracten.

Voorbergen denkt dat eerst geschaafd moet worden aan deze initiatieven en dat er een duidelijker standaard voor een Europees termijncontract moet komen, voordat er een vlot functionerende markt kan ontstaan. Dat bijschaven is op zich niet erg, vindt hij. Ook in de VS heeft het lang geduurd voordat er een redelijk functionerende zuiveltermijnmarkt was, maar een goede afstemming in het begin zou volgens hem heel veel helpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  risico

  Even een correctie, je verkoop niet daadwerkelijk de melk aan iemand of zoals Gerard zegt ''Je verkoopt immers af tank kraan" Je verkoop je melk gewoon aan je vaste ontvanger en dekt het risico af bij de termijnhandel. En als je tegen de termijnmarkt bent omdat je iemand anders de eventuele winst miet gunt dan doe je gewoon niet mee.

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Gerard vanhommerig uit simpelveld, ik wil wel een poging doen om de toegevoegde waarde van een termijncontract uit te leggen. Het is niets anders dan het TEGEN BETALING afkopen van risico. Stel je wilt een grote stal bouwen en je hebt een mooie begroting waaruit blijkt dat indien de melkprijs minimaal 30 cent is je alle verplichtingen kunt na komen. De bank doet moeilijk want indien de melkprijs een aantal jaren slechts 28 cent is zien zij hun aflossingen in gevaar komen. Door een termijncontract voor de lange periode te sluiten van bijvoorbeeld 30 cent weet je zeker dat de begroting aan de opbrengsten kant klopt. Dit risico is weg. Indien de melkprijs 35 cent is loop je uiteraard wel 5 cent mis.
  Andersom zijn er boeren/handelaren die extra risico nemen door een termijncontract te kopen dat hun verplicht melk te kopen tegen 30 cent van bovengenoemde boer. Zij vertrouwen erop dat zij de melk die zij dan ontvangen voor bijvoorbeeld 35 cent aan de fabriek kwijt kunnen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch fijn dat er zoveel belangstelling is van de kopersmarkt voor de termijnmarkt. Die staan allemaal klaar om er voor te zorgen dat de melkveehouder een zo hoog mogelijke prijs krijgt voor zijn produkt.
  Nee, die doen dit echt niet uit eigenbelang. Het gaat hun allemaal om het belang van de boer.
  Zo ook de rabobank, wat een dubbele instelling om nu "te constateren" dat er vooral belangstelling is van de kopersmarkt. De gehouden peiling waarin driekwart van de boeren aangaf er niets in te zien zei toch genoeg.
  Voor wie werkt deze Rabobank?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De termijncontracten zijn vast wel te vergelijken met de aandelenbeurs.
  Velen hebben alleen maar kosten terwijl een beperkt aantal met heel veel geld ervandoor
  gaan.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Kan mij iemand uitleggen wat de toegevoegde waarde is van onze melk met termijn contrakten. meestal is het zo ALS er geld verdiend wordt dat de melkveehouder het nakijken heeft ,en als het anders om is dan zoeken ze net zo lang dat er iets met de kwaliteit mis is,denk maar aan bv aardappelen. Verder nog een vraag wie betaald de transaksie kosten ,je mag twee keer raden

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Beste jan uit twente, ik weet heus wel hoe een termijn markt in elkaar zit. in je voorbeeld laat je duidelijk zien hoe een melkveehouder het nakijken heeft. Je verkoopt immers af tank kraan daarna deel je niet meer in de toegevoegde waarde. In mijn perseptie van het valarizeren van onze melk was of is de nabetaling , met uw voorbeeld, meer dan de genoemde 5 cent. samen gevat een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De rabobank heeft maar één belang en dat is zorgen dat haar (particuliere) klanten kunnen blijven consumeren. De rabobank wil niet hetzelfde meemaken als de amerikaanse banken. Ook in amerika kunnen mensen niet langer hun hypotheek betalen, is de huizenmarkt ingestort en blijven banken met de schade zitten. Dit met alle verdere economische gevolgen vandien.
  De rabobank heeft er daarom belang bij dat de voedselprijzen niet stijgen. Voor dit belang offert ze liever noodgedwongen de grondleggers op. Hier zal de bank weinig schade van ondervinden omdat er meestal genoeg onderpand in de vorm van grond is.
  Per saldo zal de bank voor de consument kiezen omdat je geen twee heren kunt dienen.

 • no-profile-image

  gert

  het papier is gewillig ,maar de markt is grillig

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... vlgs. mij moet deze zuivelanalist toch
  echt even in de leer bij de aardappelanalist
  M. Kaan van VTA... als hij het niet snapt
  wil ik dit wel even onder 4 ogen toelichten!!!!
  ...Rabo heeft maar 1 belang!!! en dat is
  geen boerenbelang! knoop dat in Uw boerenoren!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Juist Jan, en ik ken maar weinig handelaren die niks verdienen of structureel verlies draaien. En per saldo gaat dit dus altijd ten koste van de melkprijs.
  En je hoeft maar naar de quotumhandel te kijken van de afgelopen 20 jaar om te weten hoeveel miljoenen winst er is gemaakt en hoe de markt door enkele spelers werd/wordt beheerst en (met behulp van de agrarische vakbladen) bespeeld.
  Ik vraag me wel eens af of het toeval is dat een termijnmarkt wordt opgezet nu de marktmacht van de coöperaties groeit.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.