Home

Achtergrond 212 x bekeken

Provincie ‘grijpt de macht’ met nieuwe Wro

De provincie Flevoland nam op 1 juli 2008 het besluit om wijziging van bestaand gebruik van gronden en opstallen te verbieden voor het gebied Groenblauwe zone OostvaardersWold. LTO Noord kondigde daarop aan het overleg aangaande het gebied op te schorten: ‘De provincie grijpt met het voorbereidingsbesluit direct de macht nu de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening is ingegaan.’

Provincie Flevoland nam op 1 juli 2008 het besluit dat op grond van artikel 4.1 Wet ruimtelijke ordening een verordening wordt voorbereid voor de verwezenlijking van een groenblauwe zone. Het voorbereidingsbesluit geldt voor de gronden gelegen in een gebied dat bestaat uit drie deelgebieden: waaronder de Groenblauwe zone OostvaardersWold. Het voorbereidingsbesluit heeft als doel om gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken en om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de verwezenlijking van de groenblauwe zone.

In verband daarmee is voor het deelgebied Groenblauwe zone OostvaardersWold (inclusief 900 hectare zoekgebied) een verbodsbepaling voor wijziging van bestaand feitelijke gebruik van gronden en opstallen en een aanlegvergunningstelsel opgenomen. Verder is bepaald dat de provincie beoordeelt of de aanhoudingsplicht van bouw- en aanlegvergunningen kan worden doorbroken, waarna de gemeenten de aanvragen verder kunnen afhandelen. De provincie zegt ook dat er geen inspraakreactie mogelijk is op het besluit.

De agrarische organisatie LTO Noord schort per direct het overleg over het gebied Oostvaarderswold op. Het besluit is zonder overleg met betrokkenen of de gemeente genomen en verder ‘gaat dit hele gebied op slot voor agrarische bedrijfsontwikkeling’. Hoewel niet precies bekend is waar de natuur uiteindelijk komt, wordt ontwikkeling in het hele gebied geblokkeerd. Voor de agrariërs geldt in feite hetzelfde als voor de natuurbelangen. Om in de toekomst nog te kunnen verplaatsen, moeten de bedrijven zich nu wel blijven ontwikkelen. Bovendien heeft de provincie de eerste 7 jaar geen geld om de boeren uit te kopen volgens de landbouworganisatie. Maar actievoeren kan ook zonder praten, zo laten de boeren samen met LTO Noord zien voor het provinciehuis op Omroep Flevoland.nl.

Lees ook Nieuwe wet Ruimtelijke Ordening start 1 juli

Meer informatie Provincie Flevoland: Voorbereidingsbesluit groenblauwe zone (1 juli 2008)

Meer informatie LTO Noord: LTO Noord schort per direct het overleg rond het Oostvaarderswold op

Meer informatie Omroep Flevoland.nl, 7 juli 2008: Gesprek boze boeren met Bliek vruchteloos

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.