Home

Achtergrond 14 reacties

Prijzen landbouwgrond Twente en Achterhoek rijzen pan uit

De prijzen van landbouwgrond in Twente en de Achterhoek rijzen de laatste maanden de pan uit, meldt TC Tubantia.

Voor sommige stukken landbouwgrond worden inmiddels bedragen van ruim 70.000 euro per hectare betaald.

De gemiddelde prijs voor landbouwgrond schommelt in Twente op dit moment volgens cijfers van het Kadaster rond de 55.000 euro. Dat is gemiddeld 5.000 tot 10.000 euro hoger dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

In de Achterhoek zijn de prijzen minder hoog met een gemiddelde prijs van 40.000 euro, maar de trend is hier ook naar boven. Overigens is het aantal grondverkopen vrij beperkt. Daarmee komt tot uitdrukking dat er veel meer vraag is dan aanbod.

Voor sommige stukken landbouwgrond worden echter exorbitante bedragen betaald. Bij een openbare verkoop onlangs in het Losserse Beuningen betaalde de hoogste bieder 76.000 euro. De boer die als belangrijkste gegadigde gold en extra hoog had ingezet omdat hij per se de grond wilde hebben, had tot zijn ontsteltenis het nakijken. In Deurningen en Weerselo zijn vergelijkbare gevallen bekend. Als ergens landbouwgrond te koop wordt aangeboden, zijn de boeren er als de kippen bij.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Zou trouwens best kunnen die grondprijzen.
  Hebben we hier in limburg ook gekend in de jaren 70. Tot wel 80.000 gulden werd er in die tijd betaald voor de grond. En begin jaren '90 moesten boeren dezelfde grond lossen voor de helft. Kwestie van rentestijging.

 • no-profile-image

  gegadigde

  Het is in Twente niets anders als in de rest van het land hoor! Ook elders wordt voor incidentele gevallen veel geld betaald. Uw bron, dagbland tubantia heeft ook komkommertijd en dan komen er vaker van dit soort berichtjes in de krant. Schril contrast eigenlijk hé want zes weken geleden stond diezelfde krant nog bol van de melkacties van de DDB.

 • no-profile-image

  goede boer

  Melkquotum eraf en meer grond zal nodig zijn voor het realiseren van de uitbreiding van de melkproductie in Nederland. Daardoor zal de grond nog veel duurder worden. Het is maar net waar de melkveehouder voor kiest. Dure grond of duur melkquotum.

 • no-profile-image

  twente

  waarom is de grond zo duur.om dat er veel te veel claims in twente zijn. door natuur water en bebouwing aleen in noord oost twente 2500 ha moet nu nog worden gekocht alleen voor natuur doelen. komt water er nog bij en er zijn nu al hele gebieden waar geen boer meer zit dus de overheid is de grote prijs drijver.

 • no-profile-image

  kees

  laat je niet gek maken. Waarschijnlijk praten ze hier over vraagprijzen of zijn het percelen die toevallig heel gunstig liggen. vorig jaar kocht ik hier grond voor 33.000 (brabant) terwijl ze tegen mij zeiden dat de grond aan de 40.000 zat. Toen ik vroeg welke grond daarvoor verkocht was konden ze me geen antwoord geven. in het artikel word ook al gezegt dat er weinig transacties zijn. De meeste boeren of stoppers blijven rustig wachten tot de roddel van 70.000/ha door kopers bewaarheid word. En groot gelijk hebben ze.

 • no-profile-image

  boer

  c van zevenbergen heeft helemaal gelijk.
  je kunt dus zeggen, wat kost het als ik de grond nu niet koop. Want over een x aantal jaren kost dezelfde grond gewoon nog meer.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  "goede" boer uit friesland, je kunt wel uitbreiden, maar als het alleen maar met investeringen kan die tot in lengte van jaren geld kosten houdt het op een gegeven moment op. De veeeeel te dure grond die nu gekocht wordt komt vanzelf weer op de markt als de prijzen weer eens serieus dalen. Door deze niet rendabele investeringen stijgt de kostprijs en ben je de eerste die in de problemen komt als de opbrengsten weer eens dalen. Kortom, houdt de kostprijs in de gaten en doe geen gekke dingen op het moment dat iedereen met z'n hoofd in de wolken loopt.

 • no-profile-image

  wouter

  Wie durft eerlijk te zeggen hoelang je moet boeren eer je die grond terug verdient hebt ?

 • no-profile-image

  c

  waar niet eigenlijk, grond kopen is leuk als je het een paar jaar geleden had gedaan

 • no-profile-image

  Jos

  Beste Wouter uit Lanaken,
  Ik zal proberen hier een eerlijk antwoord
  op te geven.
  NOOIT

 • no-profile-image

  verbazing

  Demonstreren dat de melkprijs te laag is omdat men een hoge kostprijs heeft.
  Hoe zou het toch komen dat er veel koeien boeren zijn die deze grondprijs wel willen en kunnen betalen? Hebben die allemaal de loterij gewonnen of wordt er toch wel wat verdiend in de rundveehouderij?

 • no-profile-image

  bintje koper

  Daar kun je heel wat mest voor afvoeren! 1 ha =100 kg fosfaat= ongeveer 1 auto vol = €70.000,-!!!!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  hoge grondprijzen door mestprobleem,de boer is steeds meer grond nodig voor dezelfde hoeveelheid mest, door aanscherping mestbeleid van de overheid.

 • no-profile-image

  c

  wouter en jos ik denk laat ik zeggen ik weet wel zeker dat je het zo niet moet zien, want als onze prijzen zodanig zouden zijn dat we grond konden aflossen en de rente er van konden betalen dan stijgt hij alsmaar. je moet het gewoon als een stuk belegging zien en dat je bedrijf dat op kan brengen, het nadeel is hierbij dus dat de grote groter worden bijv. als ze al redelijk vrij zitten en de kleintjes lukt het gewoonweg niet. het is net eender als met huizen kopen, stijgt de koopkracht dan stijgen ook al gauw de prijzen maar als je het kan dan moet je het ook proberen te doen, over het algemeen maar dan praat ik alleen op grond nu de laatste 2 jaar dan haal de op onroerend goed wel de beste rendementen meeer dan dat je met werken zou kunnen, maar ja inkomen dat is van belang

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.