Home

Achtergrond 161 x bekeken

Prijsstijging woningen stabiel

De prijsstijging van koopwoningen is in juni stabiel gebleven.

Ten opzichte van een jaar geleden werden huizen 2,8 procent duurder. In mei was dit 2,9 procent. Dit blijkt uit de maandelijkse cijfers over de koopsom van woningen van het Kadaster. Ten opzichte van de maand mei stegen de prijzen met 0,4 procent. Appartementen stegen het meest in prijs. Op jaarbasis werd dit woningtype 3,8 procent duurder, op maandbasis 1,4 procent.

Het aantal verkochte woningen steeg op maandbasis met bijna 13 procent. Ten opzichte van juni 2007 nam het aantal verkochte woningen met bijna 10 procent af. De daling op jaarbasis was veel minder groot dan in mei, toen het aantal verkochte woningen op jaarbasis met ruim 20 procent afnam.

Uit de cijfers blijkt dat er grote regionale verschillen zijn. In de drie noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen daalden de prijzen 0,5 tot 0,7 procent. In Zeeland werden 368 woningen verkocht tegen een gemiddelde verkoopprijs die 3,3 procent lager was dan een jaar eerder. In Limburg stegen de prijzen daarentegen met 1,6 procent en in Noord-Holland en Overijssel met respectievelijk 0,7 en 0,8 procent.

Onlangs meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar op jaarbasis met 3,2 procent zijn gestegen. Het aantal verkochte woningen daalde volgens de NVM met 2 procent. Volgens de makelaarsvereniging lopen de cijfers van het Kadaster achter op de NVM-cijfers omdat de registratie van de verkoop op andere momenten plaatsvindt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.