Home

Achtergrond

'Plasterk meest invloedrijk in kunstwereld'

Minister Ronald Plasterk van Cultuur is de meest invloedrijke persoon in de kunstwereld.

Hij bezet de eerste plaats op de lijst van 25 Nederlanders die om verschillende redenen grote invloed in Nederlandse kunstkringen hebben. De lijst met meest invloedrijke personen is dit jaar voor het eerst samengesteld door de stichting Kunstweek, die zich inzet voor het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in Nederland. De rangorde is opgenomen in de donderdag verschenen uitgave Wie is Wie in de Kunstwereld, een overzicht van 171 Nederlanders die betrokken zijn bij de handel en wandel van Nederlandse kunst.

Op de tweede plaats staat Ben Janssens, bestuursvoorzitter van de wereldberoemde kunstbeurs Tefaf. Op de lijst prijken verder onder anderen kunstrecensenten, museumdirecteuren en Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur. Een recent advies van de Raad over de subsidies voor de culturele sector werd onlangs nog door de nummer één op de lijst, minister Plasterk, onvoldoende geacht wegens een flinke overschrijding van het budget.

In het totaaloverzicht van 171 personen zijn 31 nieuwe namen opgenomen, terwijl twaalf niet beduidend genoeg werden geacht voor vermelding in het boekwerk. Onder hen voormalig Rijksmuseum-directeur Ronald de Leeuw, Frits Duparc (ex-directeur Mauritshuis) en meestervervalser Geert Jan Jansen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.