Home

Achtergrond

Plantuien rooien in Den Bommel

Een medewerker van loonbedrijf Van Rossum rooit plantuien in Den Bommel.

"De grond is ideaal", zegt Jan Rien van Rossum. Foto Rein Geleijnse

Anne (r) en Els van Woudenberg helpen hun ouders bij de kersenpluk in het Groningse Niehove. "De productie valt niet helemaal mee", stelt Marijke van Woudenberg, die samen met Jan en dochter Els een maatschap vormt. "Door vorst tijdens de bloei valt de productie, zeker van de vroegste rassen, toch wel tegen. We hebben tien verschillende rassen staan, die niet tegelijk bloeiden. We oogsten meer product van latere rassen." Van Woudenberg teelt onder regenkappen. Dat zorgt bij het huidige weer voor een hoog percentage eerste kwaliteit. Foto Jan Bouwman

Anita Lagerweij vult de eierautomaat bij die sinds drie weken op het bedrijf van Lagerweij staat. Gert-Jan en Anita Lagerweij hebben 14.000 scharrelhennen en de automaat is een makkelijke aanvulling op hun inkomen. "oor normale huisverkoop moet je altijd thuis zijn, dat kost veel geld. De automaat heeft ook voor klanten voordelen, zij kunnen om 10 uur ’s avonds nog eieren halen." De automaat, met plaats voor zestig doosjes, is een succes. De ondernemers moeten hem ongeveer tweemaal daags bijvullen. Foto William Hoogteyling

Hongaarse burgers pikken watermeloenen op nadat telers tussen de 120 en 150 ton hebben gedumpt. De plaats delict is niet toevallig het parkeerterrein van de Franse supermarktketen Auchan. De agrariërs zijn woedend vanwege de relatief lage prijzen die worden betaald. Volgens de Hongaarse boerenbond, Magosz, wordt onder kostprijs betaald. Eerder stortten bessentelers bessen voor het parlementsgebouw. Grote discountketens zetten de landbouw volgens hen onder druk om te leveren tegen dumpprijzen. De bessenprijs, 21 tot 25 cent per kilo, maakt het bestaan onmogelijk, aldus de telers. De oogst dit jaar zal daarom met 60.000 ton historisch laag zijn. In Hongarije maakt de landbouw 3 procent uit van de totale economie. Foto ANP

Een boer uit de directe omgeving van Amsterdam trekt een kalf ouderwets de wereld in. Het beeld van moeder en dochter ontroerde Adrie de Keyzer, die spontaan besloot het nieuwe leven voor de eeuwigheid op beeld vast te leggen. De actie van de boer is een noodgreep. Liever laat hij de natuur zijn werk doen. Het kalf mag bij de moeder blijven en wordt niet gelijk weggehaald. De Keyzer heeft van het fotograferen van koeien een hobby gemaakt. Zij fotografeerde deze keer op een vrij idyllische plaats: een biologische geitenboerderij waar naast geiten ook varkens, kippen en een vier koeien door elkaar lopen. "Om het de dieren en zichzelf aangenaam te maken zet de boer zelfs muziek op, met name sferische, rustgevende muziek", vertelt De Keyzer.

Vakantiewerkers Martijn, Richard en Tristan schoffelen een perceel suikerbieten van de Groningse akkerbouwer Mark de Waard. De regen van de laatste dagen leidt in combinatie met hoge temperaturen tot onkruid. De Waard: "Bovendien hebben we in het voorjaar wat koude nachten gehad wat leidt tot meer doorschieters. Een koude-impuls maakt dat de plant zaad gaat schieten, en daar komt opslag van. Overigens staan de bieten er geweldig voor. Ik geef het gewas een 9." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.