Home

Achtergrond 217 x bekeken

’Phytophthora niet bestrijden met UV-licht’

Het bestrijden van phytophthora in aardappelen met ultraviolet licht is voorlopig nog niet toepasbaar.

Dat zegt Jan Wijnen van het Masterplan Phytophthora. Een werkgroep van het Masterplan Phytophthora heeft vorig jaar een pottenproef gedaan met UV-licht, maar ziet nog weinig heil in de methode om ziektekiemen te bestrijden, zegt Wijnen. ”Het onderzoek staat echt nog in de kinderschoenen.

De uitkomsten van de pottenproef waren redelijk positief, maar ik denk dat het in de praktijk voor aardappelen niet werkt. Het licht moet tussen de planten komen en dat lijkt voor een gewas dat zo snel dichtgroeit, zoals aardappelen, niet mogelijk. Misschien is de methode wel geschikt voor gewassen zoals ui of prei.”

Het Masterplan Phytophthora gaat voorlopig geen nieuw onderzoek starten naar bestrijding met UV-licht. ”We willen er echt voorzichtig mee zijn. De methode kan namelijk ook voor gevaren zorgen. We hebben al gezien dat er mutaties van de schimmels optreden, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Marcel Raaphorst van de Wageningen Universiteit heeft vorig jaar op proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl een oriënterend onderzoek gedaan naar de bestrijding van phytophthora in aardappelen. Het leek veelbelovend, maar er werden geen conclusies getrokken.

Dit jaar is het onderzoek niet verder gegaan. Er wordt overwogen om volgend jaar een nieuw onderzoek te starten.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.