Home

Achtergrond 199 x bekeken 1 reactie

Pessimisme bij WTO-onderhandelingen

Diplomaten betrokken bij het overleg over een nieuw handelsakkoord tussen de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn somber gestemd.

Een nachtelijke vergadering heeft de hoofdrolspelers vooralsnog niet nader tot elkaar gebracht. De onderhandelaars van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Australië, Brazilië, Japan, India en China spraken woensdagnacht tot half vier over landbouw- en industriehervormingen. De VS en de EU willen dat de armere landen concessies doen op hun industriële markten, deze landen vinden echter dat de Amerikanen en Europeanen eerst moeten tonen dat zij hun landbouwsubsidies serieus willen terugdringen.

"Er is nog een lange weg te gaan om alle verschillen te overbruggen'', stelde EU-handelscommissaris Peter Mandelson na de vergadering. De meeste onderhandelaars spraken vanochtend vroeg wel van "enige vooruitgang''. Direct betrokken diplomaten waarschuwden echter voor een donkere sfeer achter de gesloten deuren van het WTO-hoofdkwartier.

De afsluiting van de onderhandelingen staat gepland voor zaterdag, maar veel afgevaardigden denken dat de besprekingen ofwel eerder worden afgebroken of tot in de volgende week zullen doorslepen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet

    Moeten ze eindelijk eens hard werken voor hun centen, worden ze pessimistisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.