Home

Achtergrond 303 x bekeken 1 reactie

'Partijen zien gebundelde afzet ijsbergsla wel zitten'

Het bericht dat 80 procent van het ijsbergsla-aanbod zich wil bundelen aan één afzetpartij, blijkt een hartenkreet.

Zeker niet alle telers zijn bereid hun afzetorganisatie te verlaten, blijkt uit een rondgang. In de berichtgeving zijn onwaarheden geslopen, erkent Frank Houwen, lid van de gewascommissie ijsbergsla van LTO Groeiservice. "Het is meer een oproep aan telers en handelaren om ze wakker te schudden." Ook teler Henk Meijer zegt tevreden te zijn over zijn afnemende handelsbedrijf Vogel AGF.

Hoe dan ook, de berichtgeving heeft gewerkt, zegt ijsbergslateler René Verbakel uit Zeeland, partner van Jolanda Nooijen die de oproep deed. "Er hebben zich heel wat afzetpartijen gemeld en daar zitten serieuze partijen bij waar we mee zullen praten. Daar zitten clubs bij voor tomaten die zeggen; ‘zo doen wij het’. We hebben donderdag al een gesprek met een partij."

De frustratie bij telers is groot over het gedrag van handelsbedrijven en telers. Verbakel: "Er zijn handelsbedrijven die teveel aanbod aan zich binden en het dan te goedkoop afzetten, omdat ze het anders niet kwijt kunnen. Dat drukt de prijs enorm."

In november kwamen circa 30 telers bij elkaar onder de vlag van LTO Groeiservice. Daar werd een prijsuitwisselingsysteem afgesproken. Ook bij telers zit een deel van de schuld, stelt Verbakel. "Er blijkt dat een deel van de telers een bodemprijs hanteert, anderen verkopen alles, dan is het einde zoek."

Volgens Verbakel zouden telers niet een prijssysteem over afgelopen weken moeten hanteren, maar een prijsbeleid voor de komende twee weken. In het overleg in november is niet gesproken over bundelingsplannen, maar over de mail wordt veel gecorrespondeerd. Dat heeft al wat opgeleverd, zegt voorzitter Dave Smit van de gewascommissie. "Eerst dachten telers uit Limburg dat Noord-Holland het weggaf en andersom. Er is nu al een band."

Eén reactie

  • no-profile-image

    jolanda

    jammer dat het verhaal uit zijn verband gerukt word.

Of registreer je om te kunnen reageren.