Home

Achtergrond

PVE: nieuw voorstel WTO biedt nog geen soelaas

De nieuwe WTO-voorstellen over landbouwsteun en marktbescherming zijn voor de landbouw nog niet bevredigend.

Dat stellen althans de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Het betreft volgens de schappen vooral versimpelingen en verduidelijkingen van afspraken over markttoegang. De belangrijkste verandering in de WTO-tekst is mogelijk een tekstonderdeel over ontwikkelingslanden. Volgens de tekst mogen zij bepaalde producten uitsluiten van verplichte tariefverlagingen, maar geen complete sectoren.

Tarieven van 100 procent of meer zijn volgens de nieuwe tekst alleen toegestaan wanneer deze onder de 'gevoelige producten' worden geschaard. Die producten mogen worden beschermd, maar alleen als een quotum met laag tarief wordt ingesteld. Volgens PVE-lobbyist Frans van Dongen komen de echte pijnpunten pas op de ministeriële conferentie aan bod. Het zal er volgens hem om spannen of een deal tot stand komt. De Nederlandse lobby trekt in Genève op met Deense, Belgische, Franse en mogelijk Duitse collega’s.

Volgens Van Dongen zijn het ook de regeringen van deze landen die bereid zijn harde noten te kraken over de laatste details. "De politieke wil om tot een deal te komen is groot, maar de gevolgen eveneens."

Landbouwminister Verburg stelt in een brief aan de productschappen tot het laatst toe de non-trade concerns te verdedigen. Wanneer deze niet in het huidige akkoord worden verwerkt, gaat het ministerie in een volgende ronde de strijd opnieuw aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.