Home

Achtergrond

Overgangsregeling 95 procent bovenafscherming

Belichtende glastuinders die nu al beschikken over 95 procent bovenafscherming of zo'n installatie in de periode tot aan 1 januari 2010 aanschaffen, mogen die tot 1 januari 2017 blijven gebruiken.

In de oorspronkelijke lichthinderregels stond dat belichtende telers 98 procent bovenafscherming moeten hebben in 2014. Milieuminister Cramer neemt nu echter alsnog een overgangsregeling op in het gewijzigde Besluit glastuinbouw. Dat schrijft zij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

De nieuwe lichthinderregels gaan op 1 januari 2009 in. Belichtende telers die nu nog geen 95 procent bovenafscherming hebben, moeten daar per 1 januari 2010 voor zorgen.

Van 1 januari 2014 tot 1 januari 2017 mogen telers met 95 procent bovenafscherming niet belichten in de zesurige donkerperiode. In de nanacht mag dan wel worden belicht, mits de bovenzijde van de kas is afgeschermd met een kierbreedte van maximaal 25 procent.

De overgangsregeling voor telers met 95 procent bovenafscherming kwamen LTO Glaskracht en Stichting Natuur en Milieu (SNM) eerder dit jaar overeen. De afspraak kwam echter te laat om nog door de minister te kunnen worden meegenomen in de wijziging van het Besluit glastuinbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.