Home

Achtergrond

Oud en grijs, maar nog tweemaal daags gemolken

De officiële titel van oudste melkgevende koe ging aan de neus van Femmie 146 voorbij. Toch is ze het met 21 jaar wel, heeft veehouder Henk Dunnink uitgezocht. Hij was net te laat met de aanmelding.

De al aardig grijze koe is drie jaar ouder dan de onlangs gekroonde Nellie 23. Femmie wordt nog twee keer per dag gemolken. In totaal heeft ze 111.000 kilo melk geproduceerd. Of ze weer drachtig is of niet, ze blijft op het bedrijf van Dunnink. ”De emotionele band is te sterk.” Vandaag wordt ze gehuldigd door de burgemeester van Staphorst. Foto Ruud Ploeg

Pluimveehouder Ferry Eek bekijkt met een aannemer de spinfeeder in zijn nieuwe opfokstal voor vleeskuikengrootouderdieren. Ferry en Sieta Eek zijn de enige pluimveehouders in de Friese gemeente Kollumerland. Hun nieuwe opfokstal biedt plaats aan 40.000 dieren. Op de thuislocatie zijn ze bezig met een uitbreiding van 24.000 naar 35.000 grootouderdieren. De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De spinfeeders dragen bij aan het welzijn, de beluchtingskokers op de achtergrond verminderen de ammoniakuitstoot. Foto Roelof Stroetinga

Bezoekers bekijken de proefvelden in Biddinghuizen. Bodemherbiciden hebben ondanks de droogte het onkruid goed aangepakt. Alleen in de cichorei is veel onkruid blijven leven. Dat blijkt uit de proefvelden die Heyboer, leverancier van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, heeft aangelegd in Biddinghuizen. De proefvelden waren donderdag te bekijken. Het valt Heyboer-directeur Foort Sandee mee dat de bodemherbiciden dit voorjaar goed hebben gewerkt. ”Er is hier af en toe wel een beetje regen gevallen, maar we hadden verwacht dat meer onkruid zou blijven staan.” Foto Axipress

De stand van de mais in Nederland is zeer wisselend. De lengte kan variëren van een halve meter tot meer dan 2 meter. Dit laatste is te zien aan het gewas van Gerhard Schuurman (l) in Varsseveld. De inmiddels in bloei staande mais toornt boven hem uit. Hij toont Erik Schieven van ForFarmers de mais. Foto Paulus Maessen

Op een veld gladiolen bij het Gelderse Malden is kweker Theo Theunissen bezig de zogeheten “vierdaagse bloem” te oogsten. De gladiolen worden gratis uitgedeeld aan deelnemers van de Vierdaagse van Nijmegen, het grootste loopevenement ter wereld. Theunissen teelt op 14 hectare gladiolen. Vakantiekrachten zijn lastig verkrijgbaar dus ging hij over op Poolse arbeid. Foto: VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.