Home

Achtergrond

Opbrengst erwten ligt rond de 6 tot 8,5 ton per hectare

De erwtenoogst is in volle gang.

De erwtenoogst is in volle gang. Gisteren werden de doperwten bij de familie De Visser in Emmeloord (Noordoostpolder) geoogst.
De erwten gaan naar de Coöperatieve Verzendhandel, een teelt- en afzetorganisatie van industriegroente. Deze coöperatie heeft zo’n 1.000 hectare erwten. De eerste oogstweek was de opbrengst van de erwten niet best, maar daarna zijn de opbrengsten gestegen.
Nu ligt die rond de 6 tot 8,5 ton per hectare, zegt Jos de Witte van de Coöperatieve Verzendhandel. De kwaliteit van de erwten is goed. Het gewas heeft geen last gehad van de droogte. "Ze hebben op tijd regen gehad." Foto Axipress

Een club Groningse scholieren pelt tulpenbollen van het akkerbouwbedrijf van de familie Knook. In totaal telen ze op 9 hectare tulpenbollen. Gea Knook: "De scholieren zijn allemaal 15 of 16 jaar oud. Gelukkig kunnen we genoeg lokale hulpkrachten werven. Een paar jaar geleden was dit moeilijk. Mogelijk dat de economische situatie hiertoe bijdraagt. De machine verwerkt in principe 80 procent en wat overblijft, pakken de scholieren op, soms onder toezicht van mijn schoonmoeder." De bollen zijn volgens Knook van goede kwaliteit. Foto Koos van der Spek

Bezoekers bekijken het nieuwe bedrijf van de familie Van Ravenhorst. Daar is een etagestal gebouwd voor 34.000 leghennen. Ook is een nieuwe rundveestal gebouwd. Het bedrijf is verplaatst omdat de gemeente Woudenberg het bedrijventerrein Parallelweg wil uitbreiden. De veehouder heeft maatregelen genomen tegen geurhinder. Door het bouwblok te splitsen in een deel voor de extensieve en een deel voor de intensieve veehouderij, belemmeren de stankcirkels niet langer de uitbreiding van het bedrijventerrein. Foto William Hoogteyling

Kees Doornbos, eigenaar van Loonbedrijf Doornbos in het Groningse Overschild maait in Schildwolde koolzaad. Het areaal dat Doornbos maait omvat 300 hectare. Hij heeft nu tweederde achter de rug. Hij maait vooral in de avonduren en in de nacht. Doornbos legt uit dat hij zo zaadverlies voorkomt: "Als het overdag droog en zonnig is, laten de holmen waar het zaad in zit makkelijker los. Dat willen we niet. Na acht tot tien dagen liggen op het land, komt de combine en die haalt het zaad eruit. Zo krijg je een mooie, gelijkmatige opbrengst." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.