Home

Achtergrond

'Ook in supermarkt kan kwaliteit ei teruglopen'

Supermarkten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de eieren die ze verkopen.

Het controlebureau CPE controleert daarom in de supermarkt ook op afwijkingen van de eieren. Controles op de uiterste houdbaarheidsdatum zijn niet toereikend volgens landbouwminister Gerda Verburg.

Eerder deze week werd bekend dat bij 60 procent van de supermarkten afwijkingen worden geconstateerd. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) noemde de resultaten van de keuringen door het CPE onacceptabel. "De miljoenen eieren die supermarkten dagelijks verkopen worden voorverpakt aangeleverd en direct doorverkocht. Kennelijk is er bij de pakstations iets niet in orde en wordt dit door het CPE niet geconstateerd", concludeert Marc Jansen van het CBL.

Jansen zegt verder dat de supermarkten slechts invloed hebben op de houdbaarheidsdatum. Deze afwijkingen vormden maar 1 procent van het geheel. Minister Verburg bestrijdt dit. "Hoewel in de voorgaande schakels wordt gecontroleerd op de handelsnormen bestaat het risico dat de kwaliteit van eieren terugloopt in de supermarkt. Voorgaande schakels hebben hier geen invloed op."

Ze benadrukt bovendien dat ze volgens Europese wetgeving verplicht is bij supermarkten te controleren. Een woordvoerder van het ministerie maakt wel bekend dat het ministerie samen met de controlerende instanties en de sector om tafel wil gaan. "Elke schakel in de sector heeft verantwoordelijkheid volgens het Toezicht op Controle systeem", legt de woordvoerder uit. "Ook in eerdere schakels vinden steekproefsgewijs controles plaats."

Het CBL beaamt dat ook hier controles plaatsvinden, maar voegt er aan toe dat deze blijkbaar niet goed genoeg zijn. "Het CPE faalt op alle fronten en probeert dat volstrekt ten onrechte af te wentelen op de supermarktbranche."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.